OCDE: Problemele din zona euro reprezinta o amenintare majora asupra economiei globale. Cum poate fi resuscitata
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica considera ca problemele cu care se confrunta zona euro reprezinta o amenintare majora asupra economiei globale si ca se impune luarea de masuri de stimulare pentru a evita stagnarea economica, relateaza MarketWatch.
Organizatia estimeaza ca economia zonei euro va avansa cu 0,8% in acest an si cu 1,1% anul viitor, se arata intr-un raport publicat marti de OCDE.
Organizatia a atras atentia asupra faptului ca economia mondiala va consemna o crestere modesta, iar rata somajului se va mentine anul viitor peste nivelul inregistrat inaintea crizei economice, in contextul in care exista riscuri importante privind volatilitatea financiara si increderea slaba a consumatorilor si mediului de afaceri in economie.
De asemenea, OCDE avertizeaza asupra riscului intrarii in deflatie, in conditiile in care rata inflatiei in zona euro se va situa la 0,6% anul viitor.
Inflatia din zona euro a fost de 0,4% in octombrie, fata de 0,3% in septembrie, cu mult sub tinta de putin sub 2% stabilita de BCE.
In aceste conditii, institutiile europene trebuie sa intreprinda o serie de reforme monetare, fiscale si structurale, potrivit OCDE. Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa extinda programul de achizitii de active, pentru a include si obligatiuni guvernamentale, masura luata anterior si de alte banci centrale, se arata in raport.
In ceea ce priveste tarile din zona euro, acestea ar trebui sa relaxeze politica fiscala, daca acest lucru este posibil, si sa incurajeze competitia.
Saptamana trecuta, presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca banca centrala va lua toate masurile necesare pentru a conduce la accelerarea inflatiei.
La nivel global, OCDE estimeaza o crestere economica de 3,2% pentru acest an, de 3,9% pentru anul viitor si de 4% pentru 2016, in timp ce produsul intern brut al Statelor Unite va creste cu 2,2% in acest an si cu 3,1% in 2015.