In timpul acestei convorbiri, Obama "si-a exprimat aprecierea pentru cooperarea care a marcat relatiile intre cei doi lideri din ianuarie 2009" si si-a exprimat "cele mai bune ganduri pentru Sarkozy si sotia sa Carla", a precizat purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Jay Carey, la o zi dupa infrangerea lui Sarkozy in alegerile prezidentiale, informeaza Mediafax.

Obama l-a contactat de duminica seara pe Francois Hollande, castigator in fata lui Nicolas Sarkozy, pentru a il felicita si a il invita la o intalnire bilaterala la Casa Alba inainte de summiturile G8 si NATO prevazute in doua saptamani in Statele Unite.

Inainte de alegerile franceze, Obama a subliniat ca a mentine cu Sarkozy relatii "excelente". Mandatele lor s-au suprapus timp de trei ani si patru luni. Obama candideaza pentru alti patru ani la Casa Alba, alegerile prezidentiale americane avand loc la 6 noiembrie.

In pofida unor reale dezacorduri, in special cu privire la relansarea cresterii dupa criza economica din 2008 si problema israeliano-palestiniana, Obama si Sarkozy s-au laudat in ultimele luni cu eficienta cooperarii lor, mai ales in problema libiana.

Ca semn al acestei intelegeri dupa cateva obstacole formale in 2009, Obama a acceptat sa participe la un interviu comun televizat cu omologul sau francez, pe care l-a laudat indelung la finalul summitului G20 de la Cannes (Franta) in noiembrie 2011, cand Sarkozy inca nu isi anuntase candidatura.

"Nicolas si cu mine suntem in relatii excelente, mereu am fost. Aceasta rezulta din faptul ca impartasim responsabilitati si ducem aceleasi lupte intr-o epoca foarte dificila", a afirmat Barack Obama, numindu-l pe Sarkozy "un partener deschis, care munceste mult si are multa energie".