Desi discursul a fost sustinut in engleza, Barack Obama a optat sa foloseasca numele spaniol al insulelor care fac obiectul disputei, si anume Malvinas, asa cum insista Argentina sa li se spuna, si nu Falkland, cum vor englezii, scrie Mediafax.

In schimb, printr-o "scapare", el le-a numit "Maldive". Acestea sunt un grup de insule in largul Indiei, in cealalta parte a lumii fata de Falkland.

Presedintele american a sugerat totodata ca "relatia speciala" dintre Marea Britanie si Statele Unite nu este foarte speciala, comenteaza Washington Times. 

In razboiul din 1982 dintre Marea Britanie si Argentina asupra acestor insule, Washingtonul a sustinut Londra.  Intentia lui Barack Obama de a numi Insulele Falkland Malvine "este mica in marea schema a lucrurilor", comenteaza publicatia, subliniind ca acest lucru arata ca, in prezent, Washingtonul are mai putina nevoie de Londra decat avea in timpul Razboiului Rece si ca poate avea de castigat dintr-o apropiere de America Latina. 

Insa este vorba despre un principiu, continua Washington Times, subliniind ca, in pofida faptului ca aceste insule sunt "mici" si se afla la mii de mile de Londra, in sudul Atlanticului, este vorba despre cei 3.000 de britanici care vor sa ramana britanici.

"Daca cineva ar vrea sa ia Statelor Unite Insula Saint Lawrence (la vest de Alaska, in Marea Bering), s-ar declansa un razboi", mai comenteaza publicatia, argumentand ca miza in legatura cu Insulele Falklands tine "doar de un principiu, nimic altceva".

Si presedintele francez a fost in vizorul presei zilele acestea. Candidat pentru un al doilea mandat, Nicolas Sarkozy a fost surprins duminica in timp ce isi scotea discret ceasul de la mana, inainte de a da noroc cu persoane prezente in piata Concorde din Paris, relateaza Le Point, in editia electronica. 

Scena, foarte discreta, a fost surprinsa de echipele postului i>Tele. Potrivit presei, presedintele-candidat ar fi vrut sa evite un eventual furt.

Le Nouvel Observateur scrie ca ceasul respectiv era un Patek Philippe de aur alb, care valoreaza 55.000 de euro. Mai mult, acesta are si valoare sentimentala, deoarece i-ar fi fost oferit de sotia sa Carla Bruni, in ianuarie 2008. 

Presa se intreaba insa daca ceasul este mai in siguranta in buzunarul presedintelui, amintind ca, in 2002, pe strazile unei suburbii a orasului Strasbourg, candidatul Francois Bayrou a palmuit un copil care era pe punctul de a-i fura din buzunare.