"De la inceputul lunii martie, Statele Unite au actionat, atat bilateral cat si in cadrul NATO, pentru a-i reasigura pe aliatii nostri, membri ai Aliantei Nord-Atlantice, de angajamentul nostru solemn fata de securitatea lor si fata de integritatea lor teritoriala. O prezenta americana permanenta, terestra, aeriana si navala, in regiune, in special in Europa Centrala si de Est, este o masura necesara si adecvata de sprijin pentru aliatii care au contribuit la operatiunile Aliantei in Afganistan si in alte parti si care sunt in prezent profund ingrijorati de anexarea Crimeei de catre Rusia si de alte actiuni provocatoare la adresa Ucrainei", precizeaza Casa Alba. 

Banii ceruti de presedinte Congresului vor fi folositi in urmatorul an pentru a creste capacitatea fortelor NATO de a face fata oricaror amenintari si activitati destabilizatoare. 

Printre masurile care vor fi finantate se numara cresterea numarului de exercitii, antrenamente si a prezentei rotationale in Europa, in special pe teritoriul noilor aliati.  Totodata, se are in vedere amplasarea unor detasamente de experti americani in tarile est-europene, care sa ajute la cresterea capabilitatii aliatilor, dupa modelul din Polonia. 

O alta masura vizeaza o participare crescuta a fortelor navale ale SUA in cadrul operatiunilor NATO, inclusiv o intensificare a prezentei in Marea Neagra si in Marea Baltica. 

De asemenea, vor fi ajutate Georgia, Republica Moldova si Ucraina. 

Presedintele american, Barack Obama, a propus, la 3 iunie, la Varsovia, un miliard de dolari pentru dislocarea de noi forte americane, terestre, aeriene si navale, in Europa de Est, preocupata de criza ucraineana, relateaza AFP.