Moody's retrogradeaza ratingurile a 21 de banci din Marea Britanie si Portugalia. Guvernatorul Bancii Angliei: "Criza actuala e mai dura ca Marea Depresiune din anii '30" VIDEO
Moody's a coborat vineri ratingurile de credit a 12 banci britanice, inclusiv Royal Bank Scotland (RBS) si Lloyds, apreciind ca probabilitatea ca autoritatile sa ofere sprijin sectorului bancar pe termen mediu si lung a scazut. La putin timp dupa, si noua banci portugheze au fost retrogradate.
Agentia de rating a incheiat astfel evaluarea sprijinului pe care l-ar putea primi sectorul bancar britanic de la guvern, inceputa la sfarsitul lunii mai.
"Moody's a constatat ca afirmatiile si actiunile autoritatilor birtanice au redus semnificativ predictibilitatea unui sprijin pe termen mediu-lung. Moody's consudera ca guvernul va continua sa acorde un anumit nivel de sprijin bancilor importante sistemic. Totusi, este mai probabil ca institutiile financiare mai mici sa fie lasate sa intre in faliment daca vor avea probleme financiare. Retrogradarile nu reflecta o deteriorare a situatiei financiare a sistemului bancar sau a guvernului", se arata intr-un comunicat transmis de Moody's.
Moody's a redus astfel ratingul bancilor Lloyds TSB si Santander UK (de la "Aa3" la "A1"), RBS (de la "Aa3" la "A2") si altor noua institutii de credit mai mici. Ratingul Clydesdale Bank a fost confirmat la "A2".
Printre putinele institutii financiare ale caror ratinguri nu au fost modificate se numara HSBC si Barclays.
Presedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat ca "exista planuri coordonate privind recapitalizarea bancilor". Asta este, de altfel, si marea grija a Bancii Centrale Europene.
Totusi, gvernatorul Bancii centrale britanice este mai pesimist. De aceea a si comparat aceasta criza cu marea depresiune din anii '30.
Banca Angliei lansa o noua runda de relaxare cantitativa
Banca centrala a Marii Britanii a decis joi sa extinda programul de relaxare cantitativa cu 75 miliarde lire sterline, la 275 miliarde de lire, pentru a spori lichiditatea, incercand sa apere economia locala de criza din zona euro si sa stimuleze cresterea.
Anterior, programul de achizitii de active de pe pietele financiare era limitat la 200 miliarde lire, suma epuizata in februarie 2010.
Decizia de a extinde programul de relaxare cantitativa la 275 miliarde lire subliniaza starea precara a economiei britanice pe fondul incetinirii cresterii economice globale, reduerii cheltuielilor guvernamentale si cresterii taxelor, in timp ce consumatorii se confrunta cu o inflatie tot mai ridicata si cresterea lenta a salariilor.
Economia britanica a stagnat, practic, in ultimele 12 luni, guvernul fiind lipsit de reactie din cauza angajamentului de a elimina deficitul bugetar de circa 10% din PIB. Presiunile de a lua masuri de stimulare a economiei s-au indreptat asupra bancii centrale.
Bancile portugheze, retrogradate
Astazi, Moody's a coborat si ratingurile de credit a noua banci portugheze, inclusiv Banco Comercial Portugues (BCP), prezenta si in Romania, al carei calificativ a fost redus de la Ba2 la B1.
Agentia apreciaza ca riscurile asociate activelor acestor banci au crescut din cauza expunerii ridicate pe datoria de stat a Portugaliei, se arata intr-un comunicat al Moody's. Totodata, un alt factor care a contribuit la decizie este aprecierea Moody's ca bancile portugheze ar putea inregistra o deteriorare a activelor din cauza perspectivelor economice nefavorabile si masurilor de austeritate. In plus, lichiditatea bancilor este afectata de accesul dificil la finantare de pe piata interbancara, se mai spune in comunicat.
BCP este prezenta in Romania prin subsidiara Millennium Bank, care avea la finele primului semestru un sold brut al creditelor de 357 milioane euro si depozite de 248 milioane euro.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: