Dupa ce joi a prezentat un set de masuri de reducere de cheltuieli, care practic diminueaza salariile angajatilor din sectorul public, premierul Pedro Passos Coelho declara ca din 2012 companiile cu profit de peste 10 milioane de euro vor trebui sa plateasca o taxa suplimentara de cel putin 5%.

Portugalia a impus o taxa de 2,5% pentru companiile cu profit mai mare de 2,5 milioane de euro in mai, inainte de a conveni pachetul de ajutor financiar de 78 de miliarde de euro cu finantatorii externi.

Portugalia trebuie sa dovedeasca partenerilor europeni si investitorilor ca isi va respecta obiectivele printr-un buget credibil, indiferent de cat de dur, a spus Passos Coelho, intr-un discurs in Parlament. Proiectul de buget pentru anul urmator va fi prezentat legislativului saptamana urmatoare.

Portugalia trebuie sa coboare deficitul bugetar anul urmator la 4,5%, de la 5,9% estimat pentru acest an.

Spania si Franta, investigate de CE pentru taxele din sectorul telecom. Ungaria risca amenzi drastice

In luna martie, Comisia Europeana a trimis Spania si Franta in instanta pentru ca acestea nu voiau sa renunte la taxele impuse operatorilor din domeniu. Chiar daca au fost avertizate, autoritatile spaniole si franceze au continuat sa impuna taxe speciale pe profiturile operatorilor, care incalca normele Uniunii Europene. Concret, cele doua au introdus aceste taxe dupa ce a fost interzisa publicitatea platita la canalele publice de televiziune. Ambele state au fost avertizate inca din octombrie 2010.

In Franta, operatorii trebuiau sa achite 0,9% din veniturile totale care depaseau 5 milioane de euro. In Spania, o taxa similara va aduce la buget 230 de milioane de euro in 2010.

In plus, suprataxarea companiilor telecom impusa de Ungaria pentru a face rost de bani la buget a dus la deschiderea unei proceduri de infrigement, potrivit unui comunicat al oficialilor de la Bruxelles. Ungaria taxeaza suplimentar companiile din sectorul telecomunicatiilor, energie si comert.

Taxa se calculeaza in functie de veniturile anuale ale companiei, iar oficialii estimeaza ca va aduce la buget 582 milioane de euro in urmatorii trei ani. Companiile din retail vor fi taxate cu 2,5% din veniturile anuale, iar operatorii de telefonie mobila si fixa cu 6,5%. Companiile energetice vor achita la stat 1,05% din veniturile anuale, potrivit AFP.

Citeste si:

Sony Ericsson va produce in 2012 exclusiv smartphone-uri

Un regat cu 700.000 de locuitori, cea mai fericita tara din Asia. 10 lucruri pe care nu le stiai despre Bhutan