Fitch a revizuit in scadere cu o treapta calificativul Portugaliei, de la "BB+" la "BBB-". Moody's evalueaza Portugalia cu rating "Ba2", de asemenea in categoria "junk", in timp ce Standard & Poor's este singura dintre marile agentii care acorda inca statului portughez rating recomandat pentru investitii.

Adancirea recesiunii face mai dificila reducerea deficitului bugetar de catre guvernul de la Lisabona, a explicat Fitch, adaugand ca se asteapta la indeplinirea obiectivelor fiscale atat pentru acest an cat si pentru urmatorul.

"Totusi, riscul unor derapaje este mare, fie din cauza inrautatirii situatiei macroeconomice fie din cauza unui control insuficient al cheltuielilor", noteaza Fitch.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Portugaliei a crescut puternic dupa anuntarea retrogradarii, de la 12,7% miercuri seara la 13,15%.

Portugalia a primit un pachet de ajutor financiar de 78 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) in acest an si a adoptat masuri dure de austeritate pentru a aduce sub control cheltuielile.

Agentia se asteapta ca indatorarea tarii sa ajunga la un maxim de 116% din PIB in 2013, de la 93,3% la sfarsitul anului trecut.

Citeste si:

Basescu recunoaste ca economia Romaniei n-ar face fata in zona euro, dar mentine obiectivul de aderare in 2015

Harta INTERACTIVA a datoriilor lumii. Cate trilioane de euro au de dat marile economii si, mai ales, cui?