Nicola Sturgeon: "Scoţia este de acum o naţiune pe punctul de a intra în istorie. Independenţa este în mod clar posibilă.” Regatul Unit se rupe definitiv de UE, la 1 ianuarie
Nicola Sturgeon
Premierul scoţian Nicola Sturgeon a afirmat sâmbătă că niciodată nu a fost atât de sigură că provincia britanică îşi va obţine independenţa, într-un moment în care Brexitul se pregăteşte să devină realitate de la 1 ianuarie.
"Scoţia este de acum o naţiune pe punctul de a intra în istorie. Independenţa este în mod clar posibilă: cu un obiectiv comun, cu modestie şi multă muncă, nu am fost niciodată atât de sigură că o vom realiza", a declarat Nicola Sturgeon în deschiderea congresului online al Partidului naţional scoţian (SNP), pe care îl conduce.
Chiar dacă "obiectivul nostru principal trebuie să rămână eliminarea COVID-19 de pe teritoriul nostru, Scoţia trebuie să fie pregătită pentru ceea ce vine după", a adăugat ea din domiciliul său de la Glasgow, potrivit Agerpres.
Aspiraţiile de obţinere a independenţei revin în forţă după modul de gestionare foarte criticat al epidemiei de coronavirus de către Londra.
Este de acum "o opinie susţinută şi majoritară în opinia publică", potrivit politicienei din Scoţia, pe care un sondaj realizat la începutul lui octombrie de Ipsos Mori o creditează cu o "foarte puternică" susţinere din partea publicului, mulţumit în proporţie de 72% de modul în care a gestionat pandemia.
Formaţiunea sa pare să fie deci într-o poziţie de forţă odată cu apropierea alegerilor locale din mai anul viitor, notează AFP. SNP ar putea câştiga numeroase locuri în parlamentul descentralizat scoţian, însărcinat să ia decizii în materie de educaţie, de sănătate şi de transport.
Nicola Sturgeon a promis în septembrie să fixeze înainte de acest scrutin termenii şi data unui al doilea referendum privind independenţa provinciei britanice, în pofida refuzului Londrei.
Un astfel de scrutin a fost deja organizat în 2014 şi scoţienii au votat în proporţie de 55% pentru a rămâne în Regatul Unit.
Nicola Stugeon susţine însă că Brexit-ul a schimbat datele problemei pentru scoţieni. Provincia britanică a votat masiv în 2016 împotriva ieşirii din UE.
"Poporul scoţian are dreptul de a-şi alege viitorul", a declarat premierul scoţian. "Întrebarea care li se pune tuturor pentru alegerile din mai este următoarea: cine ar trebui să ia deciziile care ne modelează viitorul?"
Ea le-a transmis colegilor săi de partid "să demonstreze cu sânge rece şi răbdare că Scoţia este gata să-şi ia locul în marea familie a naţiunilor independente".
Ultimele 14 sondaje de opinie relevă că majoritatea scoţienilor sprijină acum independenţa după criza legată de Brexit şi după o serie de măsuri greşite ale guvernului Johnson în gestionarea reacţiei la pandemia de coronavirus.
Deşi Regatul Unit ca întreg a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană la referendumul privind Brexit-ul din 2016, Scoţia şi Irlanda de Nord s-au exprimat pentru rămânerea în blocul comunitar, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au dorit despărţirea de UE.
Pe acelasi subiect: