"Daca grecii au o idee referitor la ce putem face, in plus, pentru a promova cresterea, putem discuta oricand si ne putem gandi. Dar in final, problema este de a face Grecia din nou competitiva, permitand economiei sa creasca si deschizand din nou calea pietelor financiare. In acest scop este nevoie ca reformele fundamentale convenite sa fie implementate, altfel tara nu are perspective", a spus Schaeuble.

Germania si-a exprimat, vineri, sustinerea pentru un pact european "de crestere" cu scopul de a respinge criticile ca insistenta cu care promoveaza politica austeritatii a exacerbat problemele Greciei.

Berlinul a transmis insa ca ramanerea in zona euro este alegerea Greciei, iar tara nu trebuie sa se abata de la cursul austeritatii daca vrea sa primeasca ajutor international.

"Pot sa-i inteleg bine pe greci, (...) sufera mult. Nu este nicio cale usoara pentru Grecia. Nu exista o solutie mai buna. Grecia trebuie sa arate acum daca are forta pentru a intruni majoritatea necesara. Pot doar sa sper ca responsabilii din Grecia vor intelege rapid situatia", a spus el.

Instabilitatea din Grecia a fost puternic accentuata dupa ce partidele extremiste au obtinut un numar important de voturi in alegerile desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute. Cele doua partide politice care au condus Grecia in ultimele decenii, si care au sustinut acordurile cu FMI si UE, nu au reusit sa obtina, impreuna, majoritatea necesara formarii guvernului.

Germania vrea ca Grecia sa fie in continuare membra a zonei euro, dar nu poate obliga tara sa ramana in uniunea monetara, a adaugat Schaeuble.