"Daca Grecia decide sa nu ramana in zona euro, nu o putem obliga. Ei vor decide daca sa ramana sau nu in zona euro", a declarat miercuri ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble, la o conferinta la Bruxelles.

Dupa 386 de miliarde de euro alocate Greciei, Irlandei si Portugaliei, achizitii de obligatiuni guvernamentale de 214 miliarde de euro efectuate de Banca Centrala Europeana (BCE) si alte 1.000 de miliarde de euro imprumutate de institutie bancilor, plus 17 summit-uri europene pe tema crizei, haosul politic din Grecia impinge Europa intr-o noua faza periculoasa a crizei.

"Lumea asista la un moment important al istoriei Uniunii Europene, un moment de criza", a declarat presedintele UE Herman Van Rompuy, prezent la cea de-a 62-a aniversare a declaratiei lui Robert Schuman, pe atunci ministru de Externe al Frantei, care a lansat integrarea europeana.

"Politic vorbind, Grecia este deja in afara zonei euro. Singura intrebare este despre momentul iesirii si dezordinea in care va avea loc", a afirmat Nicholas Spiro, director general al firmei Spiro Sovereign Strategy din Londra.

Partidele din Grecia care sustin programul international de salvare, Noua Democratie (conservator) si PASOK (socialist) au atras numai o treime din voturile alegatorilor. Liderul partidului Noua Democratie, cel mai bine plasat, Antonis Samaras, nu a reusit sa formeze o coalitie guvernamentala si a cedat sarcina liderului de extrema stanga Alexis Tsipras, al partidului Syriza, de pe locul al doilea.

Tsipras a dat un ultimatum posibililor viitori parteneri, pentru renuntarea la programul de salvare. Intre timp, Evangelos Venizelos, liderul socialistilor eleni (Pasok), a primit sarcina formarii viitorului guvern, in contextul in care presedintele Carolos Papoulias anticipeaza un esec al lui Tsipras.

Sondajele din Grecia arata ca grecii, desi se opun austeritatii, vor sa ramana in zona euro, ceea ce pune tara in fata unor optiuni incompatibile. "Daca 80% din greci vor sa ramana in zona euro, atunci trebuie sa sprijine partidele care promoveaza o politica in acest sens", a declarat ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn. El a adaugat ca in caz contrar, Grecia va rata aceasta oportunitate si va fi foarte dureros pentru oameni.

Tratatele europene nu includ prevederi legale pentru iesirea sau excluderea unei tari din zona euro. Un studiu al departamentului juridic al BCE a avertizat in decembrie 2009 ca excluderea sau iesirea unui stat din zona euro ar fi atat de dificila din punct de vedere conceptual, legal si practic incat probabilitatea este aproape de zero.

In cazul in care negocierile de formare a guvernului din Grecia vor esua, un nou vot ar putea avea loc Luna viitoare, dar fostul ministru german de Finante Peer Steinbrueck pune la indoiala ca un nou scrutin va produce un guvern functional si cu o sustinere mai mare pentru masurile de austeritate.