• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Putin a ridicat embargoul cu privire la livrarea catre Iran a sistemului de rachete S-300

Putin a ridicat embargoul cu privire la livrarea catre Iran a sistemului de rachete S-300

Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care ridica embargoul cu privire la livrarea catre Iran a sistemului de rachete de tip S-300, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat, preluat de Russia Today.

Presedintele Rusiei a revocat luni interdictia de a furniza sisteme de rachete cu raza lunga de actiune de tip S-300, a anuntat purtatorul de cuvant al Kremlinului. Presedintele rus Dmitri Medvedev a interzis pe 22 septembrie 2010 livrarea de rachete de tip S-300 catre Iran, in cadrul aplicarii unei rezolutii ONU ce sanctiona Teheranul pentru programul sau nuclear controversat. Pe 10 noiembrie 2010, Iranul a anuntat ca a dezvoltat o versiune proprie a sistemului de rachete sol-aer S-300.
 
Sistemul antiracheta de tip S-300 (SA-10 Grumble, potrivit clasificarii NATO) este un sistem de rachete cu raza lunga de actiune de tip sol-aer, produs de NPO Almaz, dezvoltat initial de sovietici, pentru apararea fortelor aeriene de atacuri aeriene si rachete de croaziera, mostenit de rusi.
 
Vestea vine cu putin timp dupa ce compania rusa de armament Rosoboronexport a anuntat ca va furniza armatei chineze sisteme de rachete de tip S-400, potrivit Sputnik. "Nu voi furniza detalii despre contract, dar, da, China a devenit primul cumparator al sistemelor antiaeriene S-400. Contractul evidentiaza nivelul relatiei strategice dintre Rusia si China", a declarat Anatoli Isaikin, presedintele companiei Rosoboronexport.
 
Sistemele de rachete S-400 Triumf (SA-21 Growler, potrivit terminologiei NATO) sunt utilizate in Rusia din anul 2007, avand o raza de actiune cuprinsa intre 120 si 400 de kilometri.

13 aprilie 2015 16:09
Modifică setările cookies