'Suntem flexibili. Suntem deschisi sa analizam toate optiunile. Dar trebuie sa insistam in atingerea obiectivelor programului de asistenta financiara', a declarat Gerry Rice, purtator de cuvant al FMI, potrivit Agerpres.

Joi, ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, a afirmat ca datoria Greciei nu este sustenabila si rambursarea datoriilor catre Banca Centrala Europeana ar trebui amanata.

In perioada iulie-august, Ministerul de Finante va trebui sa imprumute 6,7 miliarde de euro, intr-un fel sau altul, pentru a rambursa obligatiunile cumparate de BCE”, a declarat Yanis Varoufakis, referindu-se la bondurile achizitionate de BCE in cadrul programului Securities Markets Program, in perioada 2010-2011.

Din aceste obligatiuni au mai ramas titluri in valoare de aproximativ 27 de miliarde de euro, care ar trebui rambursate in urmatoarele lui sau ani. Este clar ca aceste bonduri ar trebui amanate in viitorul indepartat”, a apreciat Varoufakis.

Marti, autoritatile de la Atena au rambursat o transa de 750 milioane de euro catre Fondul Monetar International insa pentru a putea face acest lucru au accesat un cont pentru situatii de urgenta detinut de Banca Centrala a Greciei.

Anterior, Yanis Varoufakis a avertizat ca Grecia risca sa intre in criza de lichiditati in decurs de doua saptamani daca nu ajunge la un acord cu creditorii internationali care sa permita deblocarea unei noi transe din programul de ajutor.

In total, Grecia are de rambursat aproape un miliard de euro catre FMI in luna mai si aproape sapte miliarde de euro catre BCE pana in luna august si exista ingrijorari ca Guvernul de la Atena va rata aceste plati. Aceasta ar fi o situatie fara precedent, care ar putea pune sub semnul intrebarii apartenenta Greciei la zona euro.