Totusi, datele publicate miercuri de Eurostat sunt mai bune decat estimarile analistilor chestionati de Bloomberg, care anticipau o contractie a economiei elene de 0,5%.

“Cifrele prezentate nu sunt dezastruoase, dar indicatorii economici au inceput sa se deterioreze cu rapiditate din martie. In aceste conditii, ne puteam astepta la date dezastruoase abia pe trimestrul al doilea, daca Grecia nu ajunge la un acord cu creditorii internationali”, a explicat Michael Michaelides, analist la Royal Bank of Scotland, din Londra.

Scaderea economica inregistrata pe primul trimestru mareste presiunea pe premierul Tsipras care trebuie sa vina in foarte scurt timp cu un plan de masuri care sa satisfaca zona euro si FMI, pentru a debloca finantarea internationala.

Guvernul de la Atena trebuie sa faca rost de cel putin 3 miliarde de euro pentru a atinge tinta de deficit agreata cu creditorii, a declarat o sursa apropiata discutiilor, pentru Bloomberg.

Dupa intalanirea fara rezultat din 11 mai cu ministrii de Finante din zona euro, ministrul elen al Finantelor Yanis Varoufakis a declarat ca Grecia risca sa ramana fara lichiditati 'in doua saptamani'.

“Problema lichiditatilor este foarte urgenta. Toata lumea stie. In termeni calendaristici, este vorba despre urmatoarele doua saptamani”, a declarat Varoufakis la sfarsitul unei noi reuniuni a Eurogrupului la Bruxelles.

El a afirmat ca Eurogrupul “nu a considerat util sa discutam astazi” problema lichiditatilor, preferand sa insiste “in mod public cu privire la progresele majore obtinute”.

Intarzierea foarte mare a deblocarii finantarii pentru Grecia a amplificat temerile legate de o eventuala iesire a tarii din zona euro, ceea ce a determinat FMI si autoritatile de reglementare bancara din tarile Europei de Sud-Est sa faca planuri de rezerva in cazul in care Atena va intra in incapacitate de plata, declara, la inceputul saptmanaii, adjunctul directorului departamentului pentru Europa de la FMI, Jorg Decressin.

Este una dintre rarele ocazii cand un oficial FMI recunoaste public ca Fondul se pregateste pentru un posibil esec al discutiilor cu Guvernul de la Atena, informeaza Wall Street Journal.

Bancile grecesti sunt jucatori importanti in sistemele financiare ale statele vecine Greciei. In Bulgaria, subsidiarele National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank Ergasias controleaza aproximativ 22% din activele bancare, un procentaj similar cu cel inregistrat in Macedonia. De asemenea, sunt active pe pietele din Romania, Albania si Serbia.