"Nu exista niciun sens in spatele discutiilor privind ruperea a relatiilor. Companiile isi exprima dorinta de a investi in Rusia", a a raspuns Novak, intrebat daca sanctiunile au avut un impact negativ asupra cooperarii in sectorul energiei.

Rusia a semnat acorduri cu marile companii internationale pentru dezvoltarea resurselor energetice ale tarii.

Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, are intelegeri cu ExxonMobil, Eni si Statoil, iar cel mai mare actionar al companiei, dupa statul rus, este producatorul britanic de petrol BP.

Seful BP, Bob Dudley, a declarat in aceastã sãptãmana ca sanctiunile impuse de SUA si UE Moscovei nu au afectat afacerile companiei in Rusia.

Directorul executiv al Royal Dutch Shell, Ben van Beurden, s-a intalnit vineri cu presedintele rus Vladimir Putin, pentru a discuta pe tema extinderii facilitatilor de lichefiere a gazului natural pe care compania le detine in Rusia in parteneriat cu Gazprom.

Putin i-a promis lui Van Beurden sprijin pentru dezvoltarea afacerilor.

Ministrul Energiei a declarat, de asemenea, ca gazoducutul South Stream, care ar trebui sa livreze gaze naturale in sudul Europei tranzitand Marea Neagra, pentru a evita Ucraina, va fi construit.

"Proiectul este dezvoltat in baza acordurilor dintre tari. Conform legislatiei internationale, aceste acorduri nu pot fi suspendate. Am avut consultari cu Comisia Europeana in privinta South Stream", a spus el.

Proiectul a fost pus sub semnul intrebarii dupa ce anexarea regiunii ucrainene Crimeea de catre Rusia a atras sanctiuni din partea UE si Statelor Unite.

Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, a declarat ca procesul UE de aprobare a South Stream a fost suspendat.

South Stream ar trebui sa transporte anual peste 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale catre Europa, acoperind circa 15% din necesarul pietei europene.