Moody’s a retrogradat ratingurile a cinci banci din Grecia, patru dintre ele prezente si in Romania. Agentia a pus si ratingul OTE sub supraveghere
Moody’s a retrogradat luni ratingurile pentru depozitele pe termen lung si datoriile cu prioritate la plata a cinci banci din Grecia, respectiv Piraeus Bank, National Bank of Greece si Alpha Bank, de la nivelul Caa1 la Caa2, si Eurobank Ergasias si Attica Bank, de la Caa2 la Caa3.
Totodata, ratingurile acestor banci au fost puse sub supraveghere in vederea unei noi retrogradari.
Masura a fost luata in urma punerii sub supraveghere, vineri, a ratingului Greciei, Caa1, pentru retrogradare.
Moody’s a decis revizuirea in scadere a ratingurilor bancilor din cauza probabilitatii reduse a unui sprijin din partea statului elen, a incertitudinilor sporite legate de capacitatea guvernului elen de a ajunge la un acord cu creditorii internationali la timp pentru asigurarea lichiditatilor si finantarii necesare Greciei, precum si a posibilei scaderi a capacitatii Fondului Elen de Stabilitate Financiara de a sustine bancile, in caz de nevoie.
"Un posibil blocaj al negocierilor dintre guvernul Greciei cu creditorii internationali ar putea pune in pericol asigurarea necesarului de lichiditati si finantare al statului elen, limitand capacitatea de a sustine bancile, in caz de nevoie", potrivit Moody’s.
In plus, Moody’s considera ca exista riscul real ca mare parte din rezervele de circa 11,5 miliarde de euro ale Fondului Elen de Stabilitate Financiara sa fie folosite pentru finantarea nevoilor guvernului sau sa fie returnate Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, reducand capacitatea fondului de a sustine bancile.
Motivul punerii sub supraveghere a ratingurilor bancilor este reducerea accesului acestora la finantare si lichiditati, din cauza retragerii de depozite incepand din decembrie 2014 si interesului scazut al bancilor internationale pentru operatiuni de refinantare cu bancile din Grecia. Din acest motiv a crescut semnificativ dependenta bancilor elene de finantare prin eurosistem, sub forma fondurilor de la Banca Centrala Europeana si asistenta de urgenta, mai costisitoare, de la Banca Greciei.
Moody’s considera totodata ca decizia BCE din 4 februarie de a nu mai acepta obligatiunile statului elen drept garantii sporeste riscurile legate de capacitatea de finantare a bancilor din Grecia.
Un alt factor care a determinat Moody’s sa puna sub supraveghere ratingurile bancilor este expunerea mare a acestora la titlurile de trezorerie si obligatiunile statului elen, expunere care va creste probabil in timpul negocierilor autoritatilor elene cu creditorii internationali.
La sfarsitul saptamanii trecute, agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a scazut la randul ei, cu o treapta, ratingul Greciei, aflat deja in categoria nerecomandata pentru investitii, de la B la B-, cu perspectiva negativa, din cauza problemelor de lichiditate cu care se confrunta sectorul bancar.
Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Eurobank Ergasias sunt prezente pe piata din Romania.
Moody's a pus ratingul OTE sub supraveghere pentru o posibila scadere din cauza situatiei din Grecia
Agentia de evaluare financiara Moody's a pus ratingul operatorului elen de telecomunicatii OTE sub supraveghere pentru o posibila retrogradare, dupa ce saptamana trecuta a plasat sub observatie calificativul Greciei, potrivit Moody's.
"Desi OTE a intreprins masuri pentru a se proteja de situatia economica a Greciei, 70% dintre veniturile sale sunt generate de afacerile din aceasta tara. Astfel, evolutia ratingului ramane strans legata de conditiile din tara", a declarat Carlos Winzer, vicepresedinte al Moody's.
Ratingul atribuit de agentia de evaluare grupului OTE este Ba3, aflat in categoria speculativa.
Saptamana trecuta, Moody's a pus sub supraveghere cu perspectiva negativa ratingul Caa1 al datoriei guvernamentale a Greciei, in vederea unei retrogradari, pe fondul incertitudinii legate de rezultatul negocierilor dintre Grecia si partenerii sai internationali in privinta porgramului de sprijin financiar.
OTE si-a limitat expunerea la bancile din Grecia si a intensificat relatiile cu institutii bancare internationale, astfel ca problemele cu care s-ar putea confrunta sistemul bancar din Grecia nu vor afecta semnificativ grupul telecom, noteaza Moody's. Acest lucru permite atribuirea grupului OTE a unui rating cu patru trepte peste ratingul Greciei, insa incertitudinea legata de acordul intre guvernul elen si creditorii sai pun presiune pe evaluarea companiei.
Modificarea ratingului OTE ar putea avea loc daca ratingul Greciei ar fi retrogradat, conditiile de pe piata elena s-ar inrautati si/sau ar creste presiunea asupra lichiditatilor de care dispune grupul de telecomunicatii, se arata in comunicatul Moody's.
OTE este cel mai mare operator telecom din Grecia si este detinut in proportie de 40% de Deutsche Telekom. Grupul elen are operatiuni in Grecia, Romania si Albania. In Romania, OTE detine 54,01% din actiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) si 70% din Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote Romania). Cele doua companii locale au fost redenumite sub brandul Deutsche Telekom la finalul lunii septembrie a anului trecut.