Grecia canta prohodul zonei euro, daca Bruxellesul o obliga sa iasa din uniunea monetara: “Este ca un castel de carti. Cine va urma dupa noi? Portugalia? Italia?”
Zona euro se va prabusi daca Grecia va fi obligata sa paraseasca uniunea monetara, intrucat mai multe tari membre vor urma statul elen, nemaiputand plati datoriile publice in conditiile actuale, a declarat ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, pentru televiziunea italiana RAI.
"Zona euro este fragila, este precum construirea unui castel din carti de joc. Daca scoti Grecia, celelalte carti se vor prabusi", a afirmat Varoufakis, potrivit Reuters.
Ministrul grec de finante considera ca blocul euro se confrunta cu riscurile fragmentarii si "deconstructiei", daca tarile membre nu constientizeaza faptul ca atat guvernul elen, cat si alte state nu sunt capabile sa plateasca datoria in conditiile actuale.
In acest sens, Varoufakis a cerut respingerea politicilor de austeritate la nivel intregii uniuni monetare si initierea unui nou program de investitii finantat de Banca Europeana pentru Investitii.
"I-as avertiza pe toti cei care iau in considerare scoaterea Greciei din zona euro, pentru ca acest lucru este foarte periculos. Cine va urma dupa noi? Portugalia? Ce se va intampla cand Italia va descoperi ca este este imposibil sa continue regimul de austeritate", a declarat Varoufakis.
Ministrul grec a apreciat datoria Italiei ca "nesustenabila" si a povestit ca mai multi oficiali italieni s-au aratat solidari cu politica impotriva austeritatii a guvernului elen si ca, mai mult decat atat, acestia se tem de intrarea Italiei in incapacitate de plata.
Ministrul italian al economiei, Carlo Padoan, a reactionat la comentariile lui Varoufakis, pe care le-a catalogat drept "deplasate" si a afirmat ca datoria Italiei este "solida si sustenabila".
Datoria publica a Greciei, care se ridica in prezent la aproximativ 315 miliarde de euro, este cea mai mare din zona euro, fiind urmata de cea a Italiei.
Premierul grec Alexis Tsipras si ministrul de finante Varoufakis au vizitat sapte tari europene saptamana trecuta, pentru a obtine sprijinul necesar pentru renegocierea datoriei Greciei, insa propunerile lor au intampinat opozitie, mai ales din partea guvernului german.
In acest context, Tsipras a declarat duminica in Parlament ca nu vrea extinderea programului de asistenta financiara acordat de Uniunea Europeana, ci un "credit punte" pana la finalizarea unei noi intelegeri.
De asemenea, Tsipras a afirmat ca guvernul sau va lua masuri precum cresterea salariului minim si oprirea privatizarilor, care incalca termenii acordului pentru ajutorul financiar obtinut in 2010 din partea Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International.
Ministrii Finantelor din zona euro se vor reuni miercuri la Bruxelles intr-o sedinta extraordinara pentru a discuta situatia datoriilor Greciei, al carei acord de imprumut cu troica creditorilor UE-BCE-FMI, in valoare de 240 miliarde de euro, expira la sfarsitul lunii februarie.
Mai multe despre:
#criza din Grecia#zona euro
Pe acelasi subiect: