Adevarul despre “miracolul scandinav"

Michael Booth, jurnalist britanic independent, a publicat, saptamana trecuta, o serie de articole in The Guardian despre tarile din nordul Europei, considerate de celelalte state de pe continent exemple de reusita. Booth s-a raportat la Peninsula Scandinava ca fiind total diferita de ceea ce-si imagineaza majoritatea europenilor, sustinand ca strategiile de guvernare nu sunt tocmai briliante, iar locuitorii, destul de… petrecareti.

Oameni de afaceri, jurnalisti, profesori si istorici au cerut cotidianului The Guardian dreptul la replica, explicand cum stau lucrurile in tarile lor de origine.

The Guardian noteaza faptul ca articolele publicate au avut la baza statistici si informatii furnizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Europeana (OCDE), Fondul Monetar International (FMI) si Organizatia Natiunilor Unite (ONU), dar si interviuri luate unor experti locali, ca antropologi, economisti, politicieni, academicieni si ziaristi.   

Cu toate acestea, cetatenii nordici au fost de parere ca articolele respective nuantau tipologii ale respectivelor tari: Suedia – o natie cvasi-totalitara, Novergia – o insula trista, Finlanda – un stat tabuu, iar Danemarca – o natie conservatoare.  

Despre Danemarca, in viziunea lui Adam Price, producator al serialului tv "Borgen", drama politica de mare succes in Regatul Unit

„A fost un articol amuzant. Sunt sigur ca a fost bine documentat, dar cred ca ei insisi britanicii au creat aceasta imagine perfecta a lumii scandinave, care traieste intr-un model de societate perfecta. Este adevarat ca ne pasa de tineri si de pensionari si ca educatia noastra este gratuita. Oricine poate fi doctor in Danemarca daca are note bune, dar platim impozite de 68% pentru aceasta bunastare. Diferenta consta in cultura – daca se organizeaza un referendum la noi, cetatenii vor vota intotdeauna sistemul danez si nu pe cel american, de exemplu.”

In ceea ce priveste modul in care danezii trateaza subiectele de presa, facand din orice tragedie un eveniment national, Adam Price, producator al serialului tv, este de parere ca acest lucru se intampla pentru ca oamenii sunt foarte legati de comunitate si simt nevoia sa-si impartaseasca trairile.

Finlanda, in opinia ministrului Afacerilor Externe, Alexander Stubb

„Finlandezii au un simt al umorului destul de dezvoltat, asa ca am luat ca atare articolul lui Michael Booth. E intotdeauna bine sa te privesti in oglinda si sa razi de tine, sa te vezi dintr-un alt unghi. Insa adevarul e ca Finlanda a ajuns in top trei cele mai bogate tari din Europa in ultimii 20 de ani, iar asta datorita Uniunii Europene. Candva, v-am fi luat criticile in serios, insa n-o s-o facem, pentru ca daca privim la masurile luate de institutiile internationale – ca OCDE, Forumul Economic, ONU – suntem in top trei privind educatia si competitivitatea de mai bine de jumatate de deceniu, in top zece privind fericirea si una dintre cel mai putin corupte tari din lume.”

„Ne numiti alcoolicii Europei? Am iesit intr-o vineri seara intr-un pub din Marea Britanie si am constatat ca obiceiurile noastre sunt foarte, dar foarte asemanatoare cu cele ale britanicilor. Insa la capitolul geografie si turism stam mult mai bine: avem un arhipelag de 20.000 de insule, peste 100.000 de lacuri, alaturi de celebra Laponie. N-ai cum sa nu te indragostesti de ele.”

„Cat despre finlandezi, ei sunt ceea ce arata ca sunt. N-om fi mari vorbareti, dar daca te placem, devenim foarte deschisi. Si intotdeauna facem misto, chiar de noi insine. Restul sunt stereotipuri hilare”, e de parere ministrul Afacerilor Externe al Finlandei, citat de Guardian.

Islanda, vazuta de scriitorul Eiríkur Bergmann, autor al cartii “Islanda si criza financiara internationala: boom, prabusire si redresare” si director al Centrului European de Studii la Universitatea Bifröst

„In orice clasament international privind calitatea vietii, nordicii sunt peste britanici. Randurile dure scrise de un britanic despre tara noastra ne-au mahnit profund. Am luptat pentru castigarea independentei nationale mai bine de 100 de ani. Mai mult, toate celelalte tari din Nord ne privesc ca pe un partener Occidental egal. Este adevarat ca am mai avut conflicte cu partenerii straini, de exemplu, recentul razboi bancar.”

„Eternul nostru proiect este sa ne mentinem suveranitatea. Suntem o natiune aflata in permanenta amenintare sa dispara de pe fata pamantului. Prin contrast, probabil ca atunci cand copiii vostri (ai britanicilor) vor ajunge la pensie, chinezii va vor fi inghitit si digerat demult tara.”

„Adevaratul secret este ca Islanda nu e chiar nordica. Uitati-va putin la harta. Practic, suntem un stat atlantic. Poate ca am fabricat o societate similar scandinava, dar cultural vorbind, gandim englezeste. Umorul nostru, de exemplu, este atat de non-scandinav.”

Norvegia, in viziunea lui Agnes Bolsø, profesor de sociologie la Universitatea Norvegiana de Stiinte si Tehnologie

„Descrierea domnului Booth nu dezvaluie adevaratul climat socio-cultural si politic din Norvegia. Au existat rasturnari de situatie in cazul noului Guvern. Si anume, reducerea indemnizatiei tatilor care intra in concediu parental, relaxarea legii avortului, reducerea impozitelor platite de cei bogati, masuri de extra impozitare a micilor fermieri sau extinderea scolilor private. In economia globala, e aproape imposibil sa reusesti sa mentii politici 100% democrat socialiste, insa acest Guvern lanseaza dezbateri privind solutii colective si sustenabile. Multor norvegieni le plac dezbaterile si mai ales sa-si castige drepturile prin dezbateri.”

Despre Suedia - istoricul Lars Tragardh

„Nu exista nicio conspiratie totalitarista care sa rupa legaturile familiare, cum sustinea domnul Booth. Suedia moderna cauta sa mentina o balanta intre libertatea indivizilor si coeziunea sociala. Acest gen de gandire e promovat in societatea democratica prin legi si politici care au micsorat diferentele intre paturile sociale si patriarhale ale comunitatii, dintre care familia traditionala, organizatii non-guvernamentale si biserici. Vorbim despre libera alegere, nu de constrangeri.”

„In timp ce suedezii pot parea extremisti in dorinta lor de autonomie individuala, trendul general este acelasi pretutindeni in lume. Intr-o epoca a migratiei si globalizarii, angajamentul unui stat cu privirea la bunastarea nationala pe termen lung aduce in prim-plan un conflict puternic intre drepturile cetatenilor si drepturile omului. E o adevarata provocare a democratiei, asa cum o stim astazi.”