Misiunea economica a Papei Francisc I in plina criza financiara. Cum va face fata capitalismului scapat de sub control, scaderii salariilor si somajului in crestere
Intr-un scenariu ideal, pe langa atributiile religioase, recent alesul conducator de la Vatican, ce va veghea asupra a 1,2 miliarde de catolici din intreaga lume, si-ar putea aduce contributia si la nivel economic.
Noul Papa este argentinianul Jorge Mario Bergoglio, care se va numi Francisc I. Acesta are 76 de ani si este de origine argentiniana. Din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal in 2001.
Predecesorul sau, Benedict al XVI-lea, a inregistrat un progres in reformarea bancii Vaticanului, prin inlocuirea presedintelui sau, crearea unei divizii de inteligenta financiara si a fost chiar de acord cu extinderea democratica a votului, noteaza Bloomberg. Dar institutia mai are inca destule etape de parcurs inainte sa se poata alinia in totalitate normelor de transparenta si corectitudine impuse de restul bancilor internationale.
Pe de alta parte, Vaticanul si-a exprimat de-a lungul anilor niste dorinte care nu au fost pe placul populatiei sau ale analistilor financiari, cum ar fi infiintarea unei autoritati financiare globale. Astfel, Francisc I are acum, printre altele, misiunea de a face oamenii sa inteleaga ca, pentru a functiona, economia trebuie adusa mai aproape de cetatean si pusa in slujba acestuia, nu privita ca o entitate atotputernica, de sine statatoare.
Biserica Catolica, prin reprezentantii sai, ar trebui sa arate lumii ca munca si comertul nu doar imbogatesc oamenii, ci le aduc acestora demnitate si libertate. Noul Papa va putea relua munca predecesorilor sai, pentru a incerca sa reduca riscurile degradarii mediului, cauzate de tehnologizarea excesiva, dar si responsabilizarea celor instariti, intr-o lume in care diferenta dintre paturile sociale este din ce in ce mai mare.
In 1891, Papa Leo al XIII-lea a propovaduit pentru impunerea unei ordini morale in activitatea economica, incercand sa ii ajute pe cei mai putin bogati. In 1991, Papa Ioan Paul al II-lea a preluat aceasta tema, insistand asupra crearii unor relatii complexe intre indivizi, gandire care sta la baza economiei moderne de astazi.
“O societate corecta nu este impotriva pietelor, dar cere ca piata sa fie controlata corect de catre cei alesi, astfel incat sa garanteze ca nevoile de baza ale intregii societati sunt indeplinite”, spunea Papa Ioan Paul al II-lea.
Vremurile s-au mai schimbat insa, iar responsabilitatile noului Suveran Pontif trebuie sa fie adaptate la nevoile curente. Tentatia unui capitalism scapat de sub control ar putea provoca noi crize financiare, degradarea mediului ia un avant nedorit, iar dezvoltarea tehnologiei va duce in cele din urma la stagnarea salariilor si cresterea somajului.
Dar Francisc I va avea mult de lucru incepand din propria-i casa. Vaticanul nu mai poate fi condus eficient de cativa ani, din cauza birocratiei tot mai stufoase, ca sa nu mai vorbim de recentele scandaluri si procese de abuz sexual in care au fost implicate marile fete bisericesti.
Pe acelasi subiect: