Negocierile referitoare la adoptarea de catre Vatican a standardelor bancare internationale au ajuns intr-un punct delicat. Un oficial european a relatat ca in timpul unui pranz oficial discutiile au ajuns la necesitatea unei deschideri mai mari din partea institutiei financiare cufundate timp de secole in secretomanie. Insa un reprezentat al Vaticanului, prezent la masa, deranjat de apelurile pentru mai multe informatii, a strigat: "Cum puteti sa ne puneti astfel de intrebari?". 

Infruntarea a avut loc pe fondul presiunilor tot mai mari din partea UE ca toate tarile, inclusiv microstate precum Vatican City si Monaco, sa respecte reglementarile bancare comune in utilizarea euro.

In timp ce conclavul va incepe marti, spectrul unui scandal financiar reprezinta o dificultate pentru succesorul lui Benedict, care trebuie sa modernizeze finantele Biseririi Romano Catolice, in caz contrar riscand accesul la sistemul bancar global, cu impact asupra autoritatii sale morale si stabilitatea financiara. 

In lupta pentru finantele Vaticanului sunt implicate factiuni care vor mai multa transparenta, iar altele care vor mentinerea secretului traditional. 

Fondata in 1942 si cu sediul intr-un turn rotund din apropierea Palatului Apostolic, banca Vaticanului, numita Institutul de Lucrari ale Religiei, nu acorda in general imprumuturi, dar administreaza depozite si patrimonii pentru institutii religioase, clerici si diplomati acreditati la Vatican, singurii care au dreptul sa detina conturi la institutia financiara. 

In timpul Razboiului Rece, banca a fost folosita si ca un canal de transfer al banilor in tarile rasaritene comuniste, ca sprijin pentru inlaturarea comunismului. In prezent, Vaticanul foloseste banca pentru sprijinirea activitatilor bisericii in zone sensibile, precum Cuba si China. 

In ultimii ani, mai ales din cauza reticentei de a divulga informatii, au aparut suspiciuni daca unele din conturile banci iau legatura cu crima organizata sau fondurile politice ilegale.  Potrivit datelor din 2011, cele mai recente disponibile, banca avea 20.772 de clienti, din care 68% membri ai clerului, circa 33.000 de conturi si active in valoare de 8,2 miliarde de dolari. 

In ultimii ani, procuratura italiana a devenit mai agresiva in a investiga daca depozitele clericilor nu sunt de fapt doar fatada altor interese. In iulie anul trecut, un preot a fost arestat pentru ca a permis unui avocat sa ii utilizeze contul de la banca Vaticanului pentru o frauda in asigurari. 

In pontificatul lui Benedict, banca s-a angajat sa intre pe o lista alba a tarilor care respecta standardele bancare internationale, iar printr-unul dintre ultimele acte in calitate de Papa, acesta a numit un aristocrat german, Ernst von Freyberg, ca presedinte al bancii. 

In luna mai a anului trecut, presedintele de atunci al bancii, Ettore Gotti Tedeschi, un cunoscut bancher italian, a fost inlaturat din functie, sub acuzatia de incompetenta. In 2010, procuratura italiana a blocat doua conturi ale bancii Vaticanului, detinute la alte institutii financiare, si a deschis o ancheta impotriva lui Tedeschi si directorului general Paolo Cipriani, sub acuzatia de spalare de bani. Ambii au negat acuzatiile.  Banii au fost ulterior returnati bancii, dupa ce Vaticanul a infiintat o autoritate proprie de control, pentru a respecta reglementarile UE in domeniul combaterii spalarii banilor.    

Cum si-a ridicat Vaticanul un imperiu imobiliar in Europa, din banii liderului fascist Benito Mussolini

Cadou de la UE: Vaticanul nu va plati taxe de miliarde de euro de la care a fost scutit ilegal