Guvernul elen a respins propunerile creditorilor. Din cauza referendumului nu mai exista loc de negocieri, a declarat presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. Autoritatile de la Atena transfera responsabilitatea poporului.

Grecia a cerut amanarea cu o luna a platii catre FMI, dar au primit raspuns un NU. Nu stiu cum isi imagineaza guvernul Greciei ca va supravietui acestei luni, a adaugat el.

Suntem in continuare dispusi sa ajutam Grecia, dar numai in baza unui pachet de masuri, a mai spus Dijsselbloem.

Yanis Varoufakis, ministrul de finante al Greciei: "Propunerea celor trei institutii era inadecvata tehnic, nu iesea la calcule nimic. Ceea ce ni s-a propus nu prevedea niciun plan pentru a restabili increderea investitorilor, ca urmatoarea perioada de cinci luni va fi una de consolidare a economiei, urma sa fim supusi unei evaluari in mod constant. Suntem in fata unui moment istoric, cerem opinia poporului grec pe 5 iulie. Nu era nicio asigurare in propunerile creditorilor ca Grecia nu va iesi din zona euro".

Ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, a declarat pentru Reuters ca va cere Eurogrupului sa extinda bailoutul cu cateva saptamani pentru a se putea tine referendumul, apoi guvernul elen va ajunge la o intelegere rapida cu creditorii in functie de rezultatul votului. Plata de pe 30 iunie depinde de creditori. Varoufakis a mai declarat ca bancile ar trebui sa sa stea deschise pe perioada de tranzitie a bailoutului, iar rolul bancii centrale este sa asigure acest lucru, noteaza The Guardian.

Ministrii de finante din Germania, Slovacia si Finlanda au fost clari, scrie The Telegraph: Acordul de bail-out nu va fi extins dupa 30 iunie, ceea ce inseamna ca Grecia va fi fortata sa se declare falimentara fata de FMI marti si va fi nevoita sa impuna controale de capital luni pentru a evita un colaps bancar imediat.

"Guvernul grec a fost ales sa ia decizii. Grecia poate organzia un referendum daca asta vrea, dar daca guvernul elen respinge pachetul pus pe masa de creditori, atunci programul s-a incheiat", a spus ministrul de finante al Slovaciei, Peter Kažimír, noteaza The Guardian.

Atena a inchis usile pentru viitorare negocieri cu creditorii, a declarat sambata dupa amiaza ministrul de finante al Finlandei, Alex Stubb, referindu-se la referendumul pe care Alexis Tsipras a anuntat ca-l va convoca pe 5 iulie in Grecia. 

Stubb: "Cred ca este o majoritate clara inauntrul Eurogrupului potrivit careia o prelungire a programului nu incape in discutie. Cred ca anuntul lui Tsipras despre referendum a fost o surpriza neplacuta si ma declar trist in legatura cu toata aceasta situatie, mai ales din perspectiva cetatenilor greci."

Michael Noonan (Irlanda) a declarat ca “este dezamagit" de faptul ca Grecia pare sa nu mai fi lasat loc de negocieri. 

Si ministrul german de finante, Wolfgang Schäuble, a declarat inaintea reuniunii Eurogrupului ca pare sa nu mai existe nicio baza pentru viitoare negocieri cu Grecia. El a spus ca Atena a decis sa sfarseasca negocierile, adaugand ca niciodata nu se termina suprizele cu Grecia. "Niciunul din colegii cu care am vorbit nu are idee de ceea ce se poate face acum", a afirmat el.

Sefa FMI, Christine Lagarde, a spus: Vom continua sa lucram.

Cumva opus fata de presedintele Eurogrup,  Jeroen Dijsselbloem, care a declarat ca anuntul premierului Alexis Tsipras este "o trista decizie" pentru Grecia si "inchide usa continuarii discutiilor". "'Sunt surprins intr-un mod foarte negativ' de anuntul Greciei, il vom asculta pe ministrul grec si vom discuta apoi consecintele", a concluzionat el.

Impreuna cu ceilalti creditori, "noi ne-am adaptat constant abordarile, am progresat in negocieri cu un obiectiv dublu: de a readuce stabilitatea financiara" in Grecia si "de a permite dezvoltarea cresterii si competitivitatii" tarii, a afirmat Lagarde, inainte de reuniunea de la Bruxelles.

"Aceasta presupune o abordare echilibrata cu reforme structurale si o consolidare bugetara propice cresterii si, pe de alta parte, o sustinere financiara din partea europenilor", a adaugat Christine Lagarde. "Este ceea ce noi am recomandat mereu si o voi spune din nou", a adaugat ea.

FMI, unul din creditorii Greciei alaturi de BCE si tarile din zona euro, sustine ca datoria Greciei, estimata la aproape 180% din PIB, sa revina la un nivel sustenabil. Aceasta ar insemna un nou gest din partea europenilor, sinonim, in opinia lor, cu pierderi financiare. Multe state europene, in special Germania, refuza un astfel de gest, considerand ca au facut destul pentru Grecia.

Referendum in Grecia

Alexis Tsipras a anuntat in termeni foarte duri organizarea unui referendum, duminica, 5 iulie, asupra discutiilor cu creditorii.

Pe de alta parte, guvernul grec a comunicat ca procedura de aprobare de catre parlament a acestui referendum va avea loc sambata, finalizata cu un vot in cursul serii.

"Poporul trebuie sa decida in afara de orice santaj (...), referendumul va avea loc pe 5 iulie", a declarat prim-ministrul, intr-o alocutiune difuzata la posturile de televiziune, in jurul orei locale 01.00 (vineri, 22.00 GMT), in ajunul ultimei reuniuni a ministrilor de finante din zona euro, la Bruxelles, inainte de o posibila intrare a Greciei in incapacitate de plata fata de FMI, pe 30 iunie.

Pana in 30 iunie, trebuie sa achite catre FMI o transa imensa, de 1,6 miliarde de euro, misiune ce pare imposibila fara un nou acord de sprijin financiar cu creditorii internationali.

Grecii stau la cozi pentru a scoate banii din banci. Unele bancomate au ramas fara

De frica unor decizii care sa le blocheze conturile, grecii s-au incolonat in miezul noptii la bancomate pentru a-si retrage banii pe care ii au in banci.

Pe retelele de socializare au inceput deja sa apara imagini cu bancomatele care afiseaza ca au ramas fara bani.

De ce nu accepta Grecia oferta creditorilor

Guvernul Greciei nu poate accepta extinderea cu cinci luni a pachetului de asistenta financiara, propusa de creditori deoarece, astfel, s-ar adanci recesiunea si, in cele din urma, s-ar ajunge la o noua runda de negocieri, a afirmat, vineri, un oficial guvernamental elen, transmite Reuters.

"Propunerile reprezentantilor UE, BCE si FMI, ce vizeaza adoptarea de catre Parlament a unor masuri care vor adanci recesiunea, ca o conditie pentru a obtine finantare inca cinci luni, sunt considerate inadecvate. Guvernul nu are nici mandat popular si nici dreptul moral de a semna pentru un nou pachet de asistenta financiara', sustine oficialul.

Acesta a adaugat ca propunerea inaintata de Grecia, prin care Fondul european de salvare sa preia datoria pe care Atena o are fata de BCE, nu a fost aprobata.

Merkel, catre Tsipras: Acceptati "oferta exceptional de generoasa" a creditorilor. Solutia pentru salvarea Greciei