"Nu am mai vazut atat de mult rosu, de la ultima lucrare din liceu". Cum a corectat FMI propunerile de reforma trimise de Grecia
UPDATE: FMI este prudent in legatura cu reformele propuse de Grecia. Depind prea mult de majorarea taxelor, care ar putea afecta economia, transmit Sky News si Reuters. Masurile ar trebui sa se axeze mai mult pe reducerea cheltuielilor si mai putin pe cresterea taxelor, sustin oficialii FMI.
Reactia FMI la propunerile Greciei a provocat un declin de 3,1% al bursei de la Atena.
Dupa cum arata documentele "inrosite" in urma corectiilor celor de la FMI, se pare ca Alexis Tsipras nu a reusit sa-i convinga pe creditori.
"Nu am mai vazut sa curga atata cerneala rosie de la ultimul meu eseu din colegiu", scrie un jurnalist Bild.
Miercuri, randamentele obligatiunilor guvernamentale din Italia, Spania si Portugalia au urcat cu pana la trei puncte de baza, in timp ce bondurile germane au scazut la 0,84%.
Grecia si creditorii sai inca mai au multe de facut inainte de a ajunge la un acord care sa permita Greciei sa evite intrarea in incapacitatea de plata, a afirmat si presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Se pare ca negocierile se vor prelungi spre week-end.
Un oficial guvernamental elen sustine ca premierul Alexis Tsipras ar fi declarat ca reprezentantii UE, BCE si FMI au respins propunerile prezentate de Atena privind deficitul bugetar.
Tsipras critica FMI
Premierul grec, Alexis Tsipras, a criticat miercuri pozitia ''unor institutii'', vizand FMI, care nu accepta ''masuri compensatorii'' pe care Grecia le propusese, potrivit unei surse guvernamentale elene, relateaza AFP.
''Adresandu-se colaboratorilor sai inainte de a parasi Atena cu destinatia Bruxelles, Alexis Tsipras a deplans insistenta cu care unele institutii nu accepta masuri compensatorii'', a indicat sursa.
El a vizat FMI, care, potrivit guvernului grec, nu accepta unele dintre propunerile Atenei, a declarat pentru AFP o alta sursa guvernamentala.
'Refuzul masurilor compensatorii nu are loc in nicio alta parte, nici in Irlanda, nici in Portugalia, nicaieri'', a declarat Tsipras, potrivit sursei.
''Aceasta pozitie stranie ascunde doua eventualitati: fie ele (institutiile) nu vor un acord, fie servesc unor anumite interese in Grecia'', a afirmat premierul grec.
Potrivit unei surse guvernamentale elene, FMI n-a acceptat unele noi propuneri grecesti, prezentate luni creditorilor, referitoare la cresterea taxei pe veniturile mari sau reintroducerea cotizatiilor angajatorilor la nivelul de dinainte de inceputul crizei datoriei in 2010.
Cotizatiile au fost reduse in ultimii ani in cadrul unor planuri de redresare a economiei elene, dictate de catre creditori si votate de precedentul guvern de coalitie (dreapta-socialisti), a explicat sursa greaca.
O sursa europeana apropiata negocierilor a confirmat miercuri ca existau dificultati in randul creditorilor in ajun, dar ca, de atunci, ei au reusit ''sa ajunga la o pozitie comuna''.
Premierul grec, Alexis Tsipras, se intalneste miercuri la Bruxelles cu liderii CE, BCE si FMI, Jean-Claude Juncker, Mario Draghi si Christine Lagarde, transmite AFP. Seara, ministrii de finante din zona euro se vor reuni pentru a evalua propunerile Greciei, inainte de summitul crucial al UE de joi si de vineri, unde va fi abordata si chestiunea datoriei elene.
Prim-ministrul "pleaca din nou miercuri, la Bruxelles, pentru a se intalni in cursul dupa-amiezii cu reprezentantii celor trei institutii", indica scurtul comunicat al Guvernului, fara a preciza orarul intrevederilor.
Luni, la Bruxelles, Atena si-a prezentat noile propuneri privind realizarea unor economii de 8 miliarde de euro in 2015 si 2016, considerate pozitive de creditori, in vederea incheierii unui acord pentru acordarea unor noi credite catre Grecia, care risca sa intre in incapacitate de plata la sfarsitul lui iunie, cand are de returnat FMI 1,5 miliarde de euro.
Germania: Stergerea datoriei Greciei nu ar avea niciun sens daca statul elen acumuleaza imediat noi datorii
Stergerea datoriei Greciei nu ar avea niciun sens daca statul elen acumuleaza imediat noi datorii, a afirmat, marti, vicecancelarul german Sigmar Gabriel, avertizand ca Germania si Europa nu trebuie sa fie santajate de Atena, transmite Reuters.
Sigmar Gabriel, si ministru al Economiei, a apreciat ca exista posibilitatea incheierii unui acord cu Grecia dupa anuntarea noilor propuneri ale autoritatilor elene.
"Stim ca nu vor exista doar efecte negative din punct de vedere economic si financiar, ci si politic, daca se sparge temelia casei europene. Acum nu discutam ce facem cu datoria existenta, ci, mai degraba, miza o reprezinta viitoarele datorii. Chiar si o stergere a datoriei Greciei nu va duce nicaieri, daca dupa numai o zi se acumuleaza noi datorii", a afirmat oficialul german, potrivit Agerpres.
Conform datelor Eurostat, Grecia inregistra anul trecut cel mai ridicat nivel al datoriei din UE (177,1%), depasind cu mult plafonul de 60% din PIB cerut de UE.
Retragerile din depozitele bancilor elene, la nivel record. Si-au majorat semnificativ imprumuturile de la BCE
Utilizarea liniei de finantare de urgenta (ELA) de catre bancile elene a crescut cu 4,3% in mai, comparativ cu aprilie, dupa ce retragerile din depozitele bancilor elene au atins un nivel record, potrivit Bancii Centrale a Greciei (BoG), transmite Reuters.
Luna trecuta, finantarea de urgenta de la BoG a urcat la 77,58 miliarde de euro (87,1 miliarde de dolari), de la 74,37 miliarde de euro in aprilie.
Retragerile din depozitele bancilor elene au ajuns la 35,1 miliarde de euro in perioada decembrie 2014 - aprilie 2015. Accelerarea retragerilor a fost provocata si de speculatiile privind introducerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, desi autoritatile de la Atena au dezmintit un astfel de scenariu.
Marti, BCE a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta destinat bancilor grecesti, pentru a doua oara in ultimele doua zile si a patra oara in ultima saptamana, pana la aproape 89 miliarde de euro.
BCE pastreaza controlul asupra finantarii bancilor grecesti, in conditiile in care imprumuturile de care acestea pot beneficia prin intermediul ELA de la Banca Centrala a Greciei trebuie aprobate de BCE.
Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.
Proteste la Atena
Mii de simpatizanti ai miscarii Pame (sindicate apropiate de partidului comunist grec KKE) au demonstrat marti seara in centrul Atenei, impotriva unor eventuale noi masuri de austeritate pe care guvernul lui Tsipras este pe cale sa le negocieze cu creditorii tarii.
Agitand steaguri rosii cu secera si ciocanul, ei au scandat sloganuri antieuropene, "impotriva plutocratiei" si "politicii de austeritate".
"Noua propunere facuta de guvern creditorilor duce la un acord-ghilotina pentru veniturile si drepturile poporului", a declarat Dimitris Koutsoumpas, secretar general al KKE, dupa publicarea de catre guvern a unei liste de propuneri inaintate creditorilor, pe care se afla noi cresteri de taxe.