Merkel, catre Tsipras: Acceptati "oferta exceptional de generoasa" a creditorilor. Solutia pentru salvarea Greciei
UPDATE: Angela Merkel i-a recomandat vineri Greciei sa accepte "oferta exceptional de generoasa" a creditorilor, care prevede prelungirea planului de ajutorare in curs, informeaza AFP.
BCE, FMI si CE propun acordarea a 15,5 miliarde de euro pana la sfarsitul lui noiembrie, in schimbul angajamentului Greciei de a realiza reforme si a initia taieri bugetare.
Circa 12 miliarde de euro ar urma sa fie acordati de europeni, iar FMI ar putea acorda 3,5 miliarde de euro, cu anumite conditii.
Oferta "depaseste conditiile celui de-al doilea program de ajutorare", a subliniat Merkel.
Tocmai asupra incheierii acestui program, consimtit de Atena in 2012, au loc negocierile acerbe din ultimele luni. Acum, acesta ar putea fi prelungit pana la sfarsitul lui noiembrie.
Solutia propusa "continua sa se bazeze pe acelasi principiu: solidaritate pe de o parte, eforturi ale celor interesati pe de alta parte", a precizat Merkel, care a reiterat ca reuniunea ministrilor de finante din zona euro, prevazuta sambata la Bruxelles, va avea "un caracter decisiv".
"Nu ne ramane decat sa speram ca procesele interne de partea Greciei vor duce la un deznodamant pozitiv, ca toti cei care vor participa la aceste discutii vor fi multumiti de o asemenea solutie", a spus cancelarul federal al Germaniei.
In acelasi timp, premierul grec Tsipras a declarat la randul sau, la Bruxelles, ca Atena '"refuza ultimatumurile si santajul", dand de inteles ca drumul ar putea fi lung pana la un acord, chiar daca timpul preseaza.
Grecia va obtine o prelungire cu cinci luni a pachetului de asistenta financiara si va primi o transa partiala de 15,3 miliarde de euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata in aceasta vara, daca Parlamentul de la Atena va aproba modificarea sistemului de pensii si majorarea taxelor, a anuntat anterior si "The Telegraph", fara a cita sursa informatiei.
Banii pentru Grecia vor veni din mai multe surse: 7,2 miliarde de euro ca parte a actualului pachet de asistenta financiara (in valoare de 240 miliarde de euro) - care va fi extins pana in noiembrie - 1,8 miliarde de euro de la BCE, alte sume de la Fondul European de Salvare.
Merkel si Hollande: Sambata este ziua decisiva si cruciala pentru Atena si Europa. Am ajuns la scadenta. O miza cu impact mondial
Angela Merkel si François Hollande au atras atentia vineri dimineata ca reuniunea de sambata a ministrilor de finante din zona euro cu privire la Grecia va fi decisiva, transmite AFP.
"Am cazut de acord ca trebuie sa actionam in continuare intre Grecia si institutii si ca Eurogrupul de sambata are o importanta decisiva, pentru ca timpul ne preseaza", a declarat cancelarul german, la finalul a zece ore de discutii cu partenerii sai din UE, reuniti intr-un summit la Bruxelles, dintre care doua acordate dosarului grec, potrivit unor surse europene.
"Consider ca reuniunea de sambata este cruciala pentru ca am ajuns la scadenta", a declarat la randul sau François Hollande.
"Toti au sustinut ideea ca trebuie facut totul pentru a gasi o solutie sambata", a adaugat Angela Merkel, in contextul in care mai multe runde de discutii desfasurate miercuri si joi s-au incheiat fara niciun rezultat.
Miza o reprezinta un acord intre Atena si creditorii sai (BCE, FMI si Comisia Europeana) asupra promisiunilor de reforme si taieri bugetare in Grecia, care sa deschida calea deblocarii unui imprumut pentru guvernul elen in lipsa de bani.
Premierul italian, Matteo Renzi, a apreciat si el ca "ziua finala va fi sambata" si s-a aratat "increzator ca se poate ajunge la un acord", optimism de asemenea exprimat de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, intr-un mesaj pe Twitter.
"Sambata ar fi momentul bun pentru un acord", a declarat la randul ei o sursa din delegatia elena, la timp pentru ca parlamentul de la Atena sa il aprobe duminica, asa cum doresc creditorii.
Formatul discutiilor ce vor fi purtate pana la termenul stabilit ramane insa neconturat.
25 iunie
Este oficial: intalnirea ministrilor de finante din zona euro s-a incheiat fara niciun acord, a anuntat reprezentantul Finlandei, pe Twitter, transmite The Guardian. Acestia se vor reuni sambata. Negocierile privind asistenta financiara internationala pentru Grecia "vor necesita inca numeroase ore" de discutii, insa este de asteptat un "happy end", a dat asigurari anterior presedintele Consiliului European, Donald Tusk, inainte de summitul UE de la Bruxelles, informeaza AFP.
"Munca este inca in desfasurare si e sigur ca va mai fi nevoie de numeroase ore" pentru a ajunge la un acord intre Atena si creditorii sai, "insa eu am sentimentul ca, spre deosebire de tragediile lui Sofocle, aceasta poveste greceasca va avea un happy end", a spus Tusk.
Mai multi lideri europeni au dat de inteles ca pentru a se ajunge la o solutie ar mai fi necesare cateva zile.
"Continui sa sper ca exista posibilitatea de a se ajunge la un acord chiar in orele viitoare", insa in cazul contrar "va trebui sa continuam sa lucram in zilele ce urmeaza, pana in acest weekend in mod sigur", a declarat premierul belgian Charles Michel.
"'Data scadenta este duminica, dupa aceasta va fi prea dificil pentru parlamentele nationale, care trebuie sa se pronunte asupra acordului", a spus ministrul de finante austriac Hans-Joerg Schelling.
"Este inca mult de munca" pentru a reconcilia cele doua pozitii, a recunoscut, la randul sau, directoarea generala a FMI, Christine Lagarde
Solutia in cazul Greciei se lasa asteptata. Reuniunea de miercuri seara a ministrilor de finante din zona euro s-a incheiat fara rezultat, iar discutiile au fost reluate joi la pranz, inaintea summitului european.
Partea greaca a explicat miercuri ca a venit pregatita sa negocieze pe baza propunerilor de luni, dar creditorii au prezentat alte propuneri, care i-ar avantaja pe cei bogati. Insa nici propunerile facute chiar de guvernul elen n-au fost prea bine primite acasa, iar analistii se tem ca vor dauna si mai mult economiei.
Miercuri, reuniunea Eurogrupului a fost suspendata dupa numai o ora, urmand sa se reia joi dupa pranz. "Nu am vazut nicio propunere concreta", a declarat ministrul finlandez de finante, Alexander Stubb.
"Nu am ajuns inca la un acord, dar suntem hotarati sa continuam sa depunem eforturi pentru a face ceea ce este necesar. Suspendam reuniunea si ne vom reintalni maine, la ora 13.00", a declarat la plecare presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, s-a declarat pesimist inca inainte de inceperea reuniunii. El a precizat ca "nivelul de pregatire" in negocierile dintre Grecia si creditorii sai nu lasa sa se intrevada un acord in cursul serii.
Mai multi ministri au subliniat ca nu au putut lucra pe un document concret, in lipsa unui acord prealabil intre premierul grec Alexis Tsipras si creditorii tarii, UE si FMI. Negocierile sunt "dificile", au marturisit mai multe surse. Delegatia greaca "nu este de acord" cu ultimele propuneri ale creditorilor, dar "negocierile continua", a anuntat la Atena guvernul grec.
Premierul Tsipras a discutat apoi doua ore in noaptea de marti spre miercuri cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, si presedintele BCE, Mario Draghi.
"Se lucreaza la un acord preliminar care sa fie prezentat joi ministrilor de finante pentru aprobare" a declarat o sursa pentru AFP, preluata de Agerpres.
Propunerile prezentate luni de guvernul Greciei au impartit populatia in doua. Unii cred ca trebuie facut totul pentru a ramane in zona euro, altii nu mai vor sa li se impuna austeritate.
''Grecia trebuie sa devina o tara normala, care isi tine sub control veniturile si cheltuielile''.
''Sunt niste tradatori, sunt pentru Merkel si UE. Explicati-le! Sunt pentru Europa care chinuie populatia Greciei".
Presa elena a remarcat ca mare parte din cele opt miliarde de euro pe care guvernul ar vrea sa-i obtina ca sa le faca pe plac creditorilor ar proveni din cresteri de taxe. O taxa pentru companiile cu profituri de peste jumatate de milion de euro si cresterea TVA-ului in insulele din Marea Egee ii ingrijoreaza in mod deosebit pe economisti.
Constantine Michalos, presedintele Camerei de Comert: ''Multe companii se vor inchide. Am pierdut 265.000 de companii in ultimii cinci ani si jumatate si riscam sa pierdem si mai multe''.
Insa concesiile ar aduce Greciei un ragaz, indepartand-o de falimentul imediat, chiar daca problemele n-ar disparea peste noapte.
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA: ''Nu cred ca va fi ultima criza greceasca. Sistemul politic si economic al Greciei era probleme structurale adanci care trebuie abordate''.
Daca se ajunge la o intelegere, acordul tot trebuie sa treaca prin Parlamentul de la Atena.
Robert Nisbet,corepondent Sky News: "Ministerul de Finante ne-a declarat ca, daca se va ajunge la un acord la Bruxelles saptamana aceasta, va trece rapid prin Parlament. Cei 300 de parlamentari ar putea incepe sa dezbata pachetul chiar in weekend''.
Desi unii membri Syriza ar putea vota impotriva, acordul are sanse sa fie aprobat cu sustinerea opozitiei, care se teme ca alternativa ar fi mai rea.
Grecia nu mai dispune decat de cinci zile pana la data limita pentru o plata datorata FMI, ceea ce alimenteaza temerile privind intrarea tarii in incapacitate de plata, cu consecinte imprevizibile.