Statele care vor avea cel mai mult de suferit in cazul iesirii Greciei din zona euro. Impactul asupra Romaniei
Grecia este la limita iesirii din zona euro, iar investitorii incearca sa prevada consecintele asupra altor state de la periferia zonei euro. Insa ar putea mai bine sa analizeze sursa problemei, noteaza Financial Times.
In timp ce costurile de imprumut ale Spaniei, Irlandei si Portugaliei au crescut din cauza incertitudinilor privind Atena, activitatea economica a statelor din Europa Centrala si de Est, din imediata apropiere a Greciei, are cel mai mult de suferit, sustin analistii de la UBS.
Grexitul va deprecia cu o cincime valoarea in dolari a monedelor din CEE si va avea efecte negative asupra statelor emergente.
"Intr-un scenariu in care Grecia va iesi din zona euro, problemele de aici vor afecta increderea investitorilor, ceea ce va avea efect asupra activelor din statele emergente. Cel mai semnificativ impact va fi asupra forintului din Ungaria si a zlotului din Polonia, unde ne putem astepta la o depreciere de 5-10% fata de euro, ceea ce implica o depreciere de 15-20% fata de dolar", avertizeaza analistii de la UBS.
Cehia, Ungaria si Polonia, ale caror economii depind semnificativ de exporturile spre UE, ar fi cele mai lovite in privinta investitiilor si a comertului, potrivit analizei UBS.
William Jackson de la Capital Economics a explicat ca recenta criza din zona euro, din 2011-2012, a determinat intrarea in recesiune a multor state din CEE. In timp ce multe dintre aceste tari sunt acum intr-o pozitie mai buna decat atunci, sunt foarte vulnerabile.
"Intreaga Europa Centrala si de Est are legaturi comercial si bancare foarte stranse cu zona euro. Un alt canal care nu este deseori apreciat este increderea. Daca exista o situatie dificila in Grecia, firmele din CEE vor amana investitiile si consumatorii isi vor reduce cheltuielile", sustine William Jackson.
Legaturile directe dintre Grecia si pietele emergente sunt putine, in principal subsidiarele bancilor elene care opereaza in estul Europei, in tari cum ar fi Romania si Bulgaria. Chiar si aceste banci si-au redus in ultimii ani operatiunile din cele doua state.
Pesimistii argumenteaza ca cel mai puternic impact al unui Grexit va fi indirect: dificultatile economice din zona euro vor afecta partenerii lor comerciali din statele emergente, dar nu numai in CEE.
Alte piete emergente cu legaturi mult mai reduse, cum ar fi Mexic, Brazilia, Africa de Sud si Turcia, vor suferi de pe urma volatilitatii pietelor, deoarece investitorii nu vor mai fi interesati de activele mai riscante.
"Putem vedea o contagiune mai extinsa, in special in tarile cu un deficit de cont curent ridicat. De exemplu, Turcia va fi afectata, din cauza intreruperii intrarilor de numerar necesare finantarii deficitului"', apreciaza William Jackson.
Optimistii sustin ca temerile sunt exagerate, din cauza legaturilor limitate dintre Grecia si economiile emergente.