Ministrul de Finante francez critica hegemonia dolarului in tranzactiile internationale: "Noi europenii ne vindem unii altora in dolari. Cred ca o reechilibrare este necesara”
Ministrul de Finante al Frantei, Michel Sapin, si mai multi sefi de companii franceze mari au criticat hegemonia dolarului in tranzactiile internationale dupa ce Statele Unite au amendat banca franceza BNP Paribas cu 9 miliarde dolari pentru ca a ajutat unele tari sa evite sanctiuni impuse de SUA.
Sapin a cerut o "reechilibrare" in privinta monedelor folosite pentru plati la nivel global, afirmand ca ceea ce s-a intamplat cu BNP ar trebui sa evidentieze necesitatea de a utiliza cat mai multe valute.
"Noi europenii ne vindem unii altora in dolari, de exemplu cand vindem avioane. Este necesar? Nu cred. Cred ca o reechilibrare este posibila si necesara nu doar in privinta euro, ci si pentru monedele marilor tari emergente, care au o prezenta tot mai importanta in comertul mondial", a spus ministrul, intr-un interviu acordat Financial Times la o conferinta pe teme economice in Aix-en-Provence, scrie Mediafax.
Directorul general al companiei petroliere Total, Christophe de Margerie, a declarat ca nu vede niciun motiv pentru care achizitiile de petrol sa fie facute in dolari, chiar daca exprimarea pretului de referinta in moneda americana, probabil, va ramane. Total este cea mai mare companie din Franta dupa capitalizarea bursier=.
"Pretul unui baril de petrol este exprimat in dolari. O rafinarie poate lua acest pret si, folosind cursul de schimb euro-dolar dintr-o anumita zi, poate conveni plata in euro", a spus el.
Directorul general al unui grup industrial inclus in CAC 40, principalul indice al bursei din Franta, a afirmat ca sustine pozitia lui Sapin.
"Companii precum a noastra au probleme pentru ca vand mult in dolari, dar nu vor tot timpul sa se confrunte cu regulile Statelor Unite", a declarat acesta.
Nemultumirea participantilor la forum fata de amenda record aplicata BNP Paribas evidentiaza un nou punct de divergenta in relatiile transatlantice, noteaza Financial Times.
Oficialii francezi au facut lobby sustinut pentru BNP si au afirmat ca banca nu a incalcat regulile europene, declansand o dezbatere daca institutia de credit a devenit o victima a extinderii exagerate a jurisdictiei SUA.
Sapin a afirmat ca va ridica problema unei alternative la dolar in timpul intalnirii de luni a ministrilor de Finante din zona euro, insa nu a oferit detalii.
Dolarul este folosit in mai mult de jumatate din imprumuturile si depozitele tranzactionate transfrontalier, in timp ce un sondaj privind piata transferurilor valutare, de circa 5.000 de miliarde de dolari zilnic, a aratat ca dolarul a fost implicat in 87% din schimburi.
In pofida eforturilor de diversificare, multe dintre bancile centrale afirma ca nu vad o alternativa reala la siguranta si lichiditatea pietei titlurilor Trezoreriei americane si isi pastreaza, astfel, circa 60% din rezerve in dolari.
Pe acelasi subiect: