Franta si Italia, ofensiva pentru mai multa flexibilitate bugetara. Premierul Renzi deplange faptul ca Europa debordeaza de cifre, dar nu are inima. Avertismentul dat de Germania
Franta si Italia au lansat marti, cu doua zile inainte de Consiliul European, o ofensiva pentru mai multa flexibilitate bugetara in Europa, care sa dea prioritate cresterii economice si crearii de locuri de munca. Germania avertizeaza insa fata de acumularea unor noi datorii, relateaza AFP.
Presedintele francez François Hollande a propus aplicarea unor reguli bugetare favorabile investitiilor si pietei muncii, cu un program ambitios de investitii, intr-un document adresat marti presedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy, transmite Mediafax.
La randul sau, premierul Italiei, Matteo Renzi, a carui tara va prelua la 1 iulie presedintia UE, a tinut un discurs aproape identic.
"Politica economica si financiara de pana acum a protejat euro, dar nu a permis cresterea. Am conferit monedei unice sarcina de constructie a Europei, dar nu mai este suficient", a spus Renzi, deplangand faptul ca Europa debordeaza de cifre, dar nu are inima.
Hollande si Renzi, care s-au intalnit duminica la Paris inaintea unui mini-summit al social-democratilor europeni, au pledat amandoi pentru depasirea pragului de 3% din PIB al deficitului bugetar prevazut in legislatia UE. Renzi a spus ca trebuie utilizata marja de flexibilitate care exista in tratatele europene. Hollande a declarat la randul sau ca trebuie profitat la maximum de flexibilitate, in special tinand cont de reformele angajate de tari si de situatia lor economica.
Pentru relansarea investitiilor, autoritatile de la Paris sustin un program pe cinci ani care sa mobilizeze resursele europene si nationale, precum si economiile private si marii investitori. Seful statului francez estimeaza cinci domenii prioritare pentru investitii, respectiv infrastructura de energie, transporturi si informatica, cercetare si inovatie, eficacitate energetica, formarea si calificarea tinerilor si sectorul sanatatii.
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, considera insa ca este vorba de dorinta de incalcare a regulilor bugetare ale UE.
"Respectati regulile stabilite impreuna, nici mai mult nici mai putin. Acumularea unor noi datorii ar fi o eroare", a avertizat Schauble la postul Inforadio.
Presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a adoptat un ton similar.
"Nu avem nevoie de o slabire ci de o intarire a regulilor bugetare", a afirmat Weidmann, intr-un articol aparut in cotidianul Suddeutsche Zeitung.
In opinia sa, exemplul Germaniei, care vizeaza pentru anul viitor un buget federal echilibrat, pentru prima oara in ultimii 45 de ani, arata ca este posibila disciplina bugetara in paralel cu cresterea economica.
Discutiile pe tema politicilor bugetare europene s-au intensificat in ultimele saptamani, pe fondul negocierilor legate de alegerea componentei Comisiei Europene.