Banca a recunoscut intr-un acord amiabil cu anchetatorii SUA ca a procesat in perioada 2004-2012 tranzactii interzise in valoare de aproape 9 miliarde de dolari, implicand Sudan, Iran si Cuba, a anuntat Departamentul Justitiei din SUA, scrie Mediafax.

De asemenea, autoritatile americane vor interzice BNP sa deruleze operatiuni de cliring pentru dolari americani (sistem de decontari fara numerar, folosit mai ales intre state, care consta in compensarea cererilor si obligatiilor de plata reciproce, n.red.) la divizia pentru sectorul de petrol si gaze naturale.

Acordul prevede si ca 13 directori sa paraseasca banca, la cererea autoritatii bancare din statul New York.

"BNP Paribas a facut eforturi ample sa ascunda tranzactiile interzise, sa-si acopere urmele si sa insele autoritatile americane. Daca vrem ca sanctiunile sa fie eficiente, incalcarea acestora trebuie sa fie pedepsita", a declarat procurorul general al SUA, Eric Holder.

Impactul anchetei si negocierile pentru un acord amiabil cu procurorii americani au ajuns pana la cel mai inalt nivel in Franta si SUA. Eforturile mai multor oficiali francezi, printre care si presedintele Francois Hollande, nu au fost, insa, suficiente pentru a convinge autoritatile americane sa fie mai indulgente cu banca.

BNP a notat, intr-un comunicat, ca isi va pastra licenta pe piata americana si se asteapta la un impact limitat asupra capacitatii operationale. In 2015, banca va derula operatiunile de cliring prin intermediul altei institutii financiare. Banca Frantei a anuntat ca BNP poate face fata amenzii si interdictiei pentru cliring in dolari.

Institutia de credit va inregistra un cost exceptional de 5,8 miliarde de euro (7,9 miliarde de dolari) in trimestrul al doilea si va plati un dividend similar cu cel de anul trecut.

BNP devine astfel a doua mare banca europeana din ultimele doua luni care accepta sa plateasca pentru a scapa de investigatii in SUA. Credit Suisse a convenit in mai cu SUA penalitati de 2,6 miliarde de dolari, intr-un caz in care banca elvetiana era acuzata ca a ajutat americani bogati sa evite plata taxelor.

In timp ce cazul BNP este rezolvat, alte doua banci franceze, Societe Generale si Credit Agricole, au anuntat in acest an ca deruleaza verificari interne si coopereaza cu autoritatile americane referitor la tranzactii cu tari aflate sub embargo.