"Rusia are datoria de a actiona asupra separatistilor pentru ca membrii misiunii OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) retinuti sa fie eliberati cat mai curand posibil", a declarat intr-un comunicat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, noteaza Mediafax.

Opt observatori occidentali ai OSCE retinuti inca de vineri de insurgenti prorusi, intre care patru germani, au fost prezentati duminica in fata presei, la Slaviansk, un bastion separatist din estul Ucrainei. Un alt observator a fost eliberat duminica seara si a parasit primaria orasului Slaviansk insotit de doi negociatori ai OSCE, a constatat AFP.

Pe de alta parte, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a avertizat duminica in privinta unui "derapaj" care ar urma sa aiba consecinte "considerabile" in Ucraina si a lansat un apel la "dezescaladare" a situatiei.

"Situatia este foarte ingrijoratoare. Un derapaj cu consecinte considerabile poate avea loc oricand", a declarat Laurent Fabius pentru TV5 Monde.

"Nu se pune in discutie de a incepe un razboi cu Rusia, asa ceva nu are sens. Este necesara lansarea unui apel la dezescaladare, in special pentru partea rusa si pentru prorusi", a adaugat el. "Noi respectam suveranitatea Rusiei, iar rusii trebuie sa respecte suveranitatea Ucrainei", a subliniat seful diplomatiei franceze.

Ministrul francez a confirmat ca diplomati din cele 28 de state membre UE se vor reuni luni, la Bruxelles, cu scopul de a discuta pe marginea adoptarii unor noi sanctiuni impotriva Rusiei.

"Americanii urmeaza sa prezinte o serie de sanctiuni si, daca lucrurile se vor agrava si mai mult, s-ar putea trece la un al treilea nivel", a avertizat Laurent Fabius.