Sandy va incetini dupa ce va atinge uscatul, in noaptea de luni spre marti in SUA, si va afecta mai puternic marile orase din nord-estul SUA, intre care New York, Boston, Philadelphia si Washington DC/Baltimore, dar si regiuni mai indepartate de coasta, a declarat Evan Gold, vicepresedinte la Planalytics, companie care asigura servicii de evaluare a impactului schimbarilor de vreme asupra comportamentului consumatorilor. Uraganul ar putea cauza pagube si in Canada, in orasele Toronto si Ottawa. 

Potrivit estimarilor, uraganul va influenta o treime din populatia Statelor Unite. 

In regiunile cel mai puternic lovite, impactul economic va fi determinat mai ales de pierderile din asigurari si productivitatea mai redusa.  Cei mai multi dintre marii retaileri au cel putin 10% din reteaua de magazine in calea uraganului. Mai multe tipuri de afaceri sunt influentate negativ puternic de evenimente precum Sandy. Cumparatorii evita, de obicei, mallurile si acorda o atentie sporita produselor de stricta necesitate, in detrimentul celorlalte categorii. 

Impactul asupra restaurantelor va fi mixt, cu posibile cresteri de vanzari pe segmentul fast-food.  Unele afaceri vor inregistra insa vanzari mai bune din cauza uraganului, afirma Gold.  Este cazul retailerilor de bricolaj, al magazinelor alimentare si benzinariilor. 

Uraganul Sandy ar putea afecta si cheltuileile de sarbatori, estimate sa creasca cu circa 4% la acest sfarsit de an. Astfel, multi dintre cei afectati vor trebui sa-si reevalueze bugetele, dupa cheltuielile suplimentare cauzate de uragan.

Metroul, inchis pentru a doua oara in istorie

Circulatia tuturor mijloacelor de transport in comun din New York - metrouri, autobuze, trenuri - a fost oprita duminica de catre autoritati, pentru a doua oara in istorie, inainte de sosirea uraganului Sandy, prevazuta pentru aceasta seara, au anuntat surse oficiale pentru AFP. Sandy va afeca Coasta de Nord-Est a Statelor Unite.

Suspendarea ar urma sa dureze pana luni noapte sau marti, iar pana miercuri sunt asteptate perturbari importante de trafic. Primele efecte ale uraganului Sandy s-au facut simtite duminica, de-a lungul Coastei de Est, provocand anularea a mii de curse aeriene si evacuarea a sute de mii de persoane la New York si din anumite zone de coasta.

Cozi imense la supemarket. Rafturile au fost golite

Cozi imense s-au format duminica la magazine de produse alimentare si supermarketuri in New York. Locuitorii orasului  fac cumpararturi ca pentru o adevarata stare de asediu, de la apa, paine si produse produse proaspete si pana la baterii. 

La supermarketurile din lantul Trader Joe de pe Upper West Side si Union Square, cozile ajung in strada. Angajatii lasa sa intre putini clienti, iar oamenii sunt nemultumiti. In total, 375.000 de persoane au fost evacuate.

72 de centre pentru evacuati

Ca adaposturi, orasul a deschis 72 de scoli si alte cladiri pentru evacuati, dar primarul a avertizat ca locuitorii ar trebui sa fie pregatiti sa poata sa doarma la prieteni timp de cateva zile. Cu toate acestea, numerosi locuitori au sugerat ca nici nu se pune problema sa isi paraseasca domiciliile. 

Umpland saci cu nisip pe care ii asaza la aleea catre casa sa din Coney Island, in Brooklyn, Richard Bogart este unul dintre acestia din urma.  "Am auzit ordinul, dar atunci cand a lovit (uraganul) Irene anul trecut, pivnita a fost inundata si trebuie sa fiu aici in caz ca se intampla din nou", a argumentat el. 

Bursa din New York, inchisa din cauza uraganului Sandy

Nivelul apei, de doua ori mai mare fata de Irene

In august 2011, uraganul Irene a provocat moartea a 47 de persoane si pagube in valoare de aproximativ zece miliarde de dolari. Nivelul apelor a atins 1,5 metri.  De aceasta data se asteapta ca nivelul apei sa fie de doua ori mai mare, din cauza mareei. 

In statul New York, aproximativ 1.100 de militari din cadrul Garzii Nationale se afla in stare de alerta. Aproximativ 200 vor efectua actiuni de patrulare pe strazile din Manhattan, iar alti aproximativ 300 in alte districte din oras. Cei care refuza evacuarea nu risca sa fie arestati, a declarat Michael Bloomberg, ci doar sa fie considerati "egoisti", in cazul declansarii unor operatiuni de salvare care ar fi putut sa fie evitate.

Frankenstorm

Sandy, numit "Frankenstorm" din cauza apropierii Halloweenului, miercuri, este asteptat cu febrilitate. El ar urma sa atinga zona de coasta marti dimineata, undeva intre Virginia si Massachusetts, si sa fie resimtit dur la New York

Presedintele Barack Obama i-a indemnat pe americani sa ia pericolul "foarte in serios". Luni, la ora 0.00 GMT (2.00, ora Romaniei), uraganul se afla la sud de New York, potrivit Centrului american pentru supravegherea uraganelor (NHC), cu sediul la Miami.

Rafalele de vant atingeau 120 de kilometri pe ora, dar urmau sa se intensifice pe masura ce uraganul inainteaza spre ape mai reci. Aceste rafale de vant ajung pana la o distanta de 800 de kilometri de centrul ciclonului, potrivit NHC.