Metropola care a gasit o metoda inedita de a se transforma intr-un "hub" tehnologic
Rio de Janeiro, Brazilia. Sursa foto: Mediafax
"Favelas", cartierele din Rio de Janeiro, sunt recunoscute pentru conditiile mizere il care traiesc locuitorii sai. Dar aceleasi mahalale ar putea fi locul de origine al unor tehnologii revolutionare, relateaza BBC in editia online.
Rio de Janeiro ar putea deveni primul oras "inteligent” al Americii Latine, datorita unui proiect de tehnologizare, noteaza BBC.
Proiectul este coordonat de UNICEF, in colaborare cu organizatia non-guvernamentala CEDAPS (Centrul de Promovare a Sanatatii). Acesta presupune ca adolescentii din zona sa creeze harti pentru cinci "favelas", prin care sa evidentieze dificultatile cu care se confrunta localnicii.
Tinerii fotografiaza cartierele cu ajutorul unor camere foto pe care le asaza in sticle vechi, lansate apoi cu "zmee", una dintre cele mai populare jucarii printre brazilieni. Apoi folosesc smartphone-uri dotate cu GPS pentru a fotografia punctele periculoase, cum ar fi mormanele de gunoi, adevarate focare de infectie care atrag tantarii purtatori de febra dengue. Datele sunt incarcate apoi pe un site si adaugate pe o harta online.
Lumea a luat atitudine si, intre timp, o gradinita care se afla intr-o stare precara a fost restaurata, au aparut balustrade in zonele periculoase si o multime de cosuri de gunoi pentru a descuraja localnicii sa isi mai lase deseurile la intamplare. Dar Ives Rocha, managerul proiectului, are planuri mai mari cu acesta. Rocha a discutat deja cu primarul orasului si spera ca harta realizata sa fie inclusa intr-una tehnologizata, aflata in centrul de operatiuni al orasului.
Centrul a fost inaugurat in 2010 de catre primarul Eduardo Paes si, asemenea proiectului derulat de Rocha, se bazeaza pe camere pentru video pentru a observa si a intelege mai bine dinamica orasului.
Un perete de 80 de metri cuprinde imagini live de la 900 de camere amplasate in tot orasul. Un ecran cu plasma afiseaza varianta Google Earth a Rio de Janeiro, in timp ce o alta harta primeste date despre vreme, prin sateliti, si este direct conectata la sirenele de alerta din cartiere, alertand populatia in cazul in care se apropie vreo inundatie. Totul este monitorizat de 50 de operatori, care pot actiona rapid in cazul unui dezastru, ca de exemplu sa devieze traficul atunci cand are loc un accident sau sa alerteze persoanele competente, daca se sparge o conducta de apa. Desupra centrului de operatiuni se afla un birou de presa, asa ca stirile ajung repede in casele oamenilor.
Deocamdata insa, centrul este folosit la numai 15% din capacitate, insa spatiul urmeaza sa fie extins cu o parte in care analistii sa proceseze datele colectate. S-au strans deja niste statistici interesante, cum ar fi concluzia ca cele mai multe accidente de motocicleta se petrec in zilele de vineri, intrei orele 17-19. Si, cu cat se cunosc mai multe date, cu atat autoritatile pot lua mai usor masuri pentru prevenirea situatiilor periculoase.
Exista si voci care blameaza proiectul, spunand ca acesta nu este capabil sa faca fata cererii mari, asa cum s-a intamplat in cazul protestelor din aceasta vara, in care manifestantii si-au strigat nemultumirile cu privire la sumele de bani ce urmeaza sa fie cheltuite pentru gazduirea Jocurilor Olimpice viitoare, precum si impactul pe care acestea il vor avea asupra localnicilor. Multi oameni au dorit atunci sa acceseze imaginile live de la proteste, dar sistemul nu a mai facut fata. Altii sustin ca municipalitatea ar trebui sa se concentreze pe lucruri mai utile, decat pe tehnologizarea excesiva.
Insa, pana la urma, proiectul si implicarea brazilienilor de rand intr-o incercare comuna de a schimba fata mai putin frumoasa a cartierelor marginase este cu siguranta un pas pozitiv important pentru imaginea Rio de Janeiro, dar si a sigurantei pe care o ofera, un lucru cu atat mai important acum, in pragul organizarii Jocurilor Olimpice.
Pe acelasi subiect: