De ce China a cerut auditul datoriei guvernamentale: Are 35 de orase cu datorii la fel de mari precum Detroit, simbolul Americii declarat in faliment
Jiangsu, China. Sursa: Mediafax Foto
Biroul National de Audit din China a anuntat duminica ca cere o analiza detaliata a datoriei guvernamentale, pe care multi o considera o bomba ce sta sa explodeze, amenintand economia tarii. Aceasta s-ar ridica, potrivit primelor estimari, la aproape 630 miliarde de dolari, noteaza Quartz.com.
Un audit care a analizat 36 de orase din China la sfarsitul anului 2012 a concluzionat ca autoritatile locale au acumulat o datorie de 3,85 trilioane de yuani, adica 628 miliarde de dolari, cu 12,9% mai mult fata de 2010. Asta inseamna cate 17,4 miliarde de dolari pentru fiecare guvern in parte, in total cu doar 18 miliarde mai putin decat datoria Detroit-ului, cel mai mare oras american intrat in faliment.
Comparatia nu este una intamplatoare. Situatia din Detroit a fost ca un semnal de alarma pentru oficialii din Beijing, care se gandesc sa faca ceva pana nu va fi prea tarziu. Intre timp, din cele 223 de institutii financiare revizuite in China, aproximativ 80% fie au inregistrat pierderi, fie au raportat prea putine venituri pentru a-si acoperi datoriile.
Exista si diferente majore intre cele doua cazuri. Populatia in scadere a lasat Detroit cu numai 700.000 de locuitori, foarte putin comparativ cu densitatea populatiei din majoritatea oraselor chineze. Tianjin, de exemplu, are o populatie de 13,5 miliane de locuitori. Presupunand ca orasul chinez are o datorie de nivel mediu, adica 17,4 miliarde de dolari, asta inseamna 1.282 de dolari pe cap de locuitor, fata de peste 25.000, cat este in cazul Detroit.
Pe de alta parte, Detroit a atras in zilele sale de glorie sute de mii de imigranti din zona de sud, care s-au transformat intr-o forta de lucru ieftina si au ajutat la dezvoltarea puternica a productiei. A fost perioada in care s-a format clasa de mijloc a orasului, una care a prosperat timp de ani de zile.
Orasele din China se afla abia la jumatatea acestui drum, noteaza publicatia de business Quartz.com. Partea de emigrare de la sat la oras a inceput deja sa aiba loc, dar crearea unei paturi de mijloc solide se dovedeste un proces mai anevoios decat la americani. In lipsa unei tranzitii totale, guvernele locale nu au reusit sa se sustraga din cercul vicios al accesarilor de credite, lucru ce a dus la acumularea unei datorii uriase.
Provincia Jiangsu, la nord de Shanghai, a fost desemnata drept cea mai vulnerabila, investitiile sale in constructiile de nave si panouri solare resimtind din plin incetinirea economica. In cele din urma, mall-urile fantoma din China si cladirile abandonate din Detroit ar putea sa nu fie singurele asemanari intre cele doua situatii.
Pe acelasi subiect: