Imagini din viitor. Cum va arata lumea in 2050
V-ati intrebat vreodata unde veti locui voi sau copiii vostri in 2050? Expertii anticipeaza ca pana atunci trei sferturi din populatia lumii va trai in orase. BBC a incercat sa afle cum va fi viata urbana peste 40 de ani.
Drona pentru livrari
Unul dintre lucrurile foarte apreciate de oraseni il reprezinta livrarea mancarii la domiciliu, dar cum ar fi ca aceasta sa fie efectuata de o drona? Un fabricant de pizza a testat deja drona pentru livrare si cativa cred ca aceste masini zburatoare automate vor umple cerul inlocuind motoretele si bicicletele curierilor din zilele noastre, scrie BBC, preluat de Mediafax.
Ferme pe verticala
Uitati de zgarie-norii care domina orizontul oraselor noastre. Cladirile vor fi multifunctionale iar unii prezic aparitia fermelor pe verticala. Eco-turnurile vor oferi loc pentru locatari, birouri, recreere, dar si pentru producerea de mancare.
Retele inteligente
Fibra optica de mare viteza va deveni un standard pentru orasul anului 2050, dar nu va mai conecta doar casa, ci orice altceva. Toate serviciile, de la sanatate, educatie, administratie si pana la utilitati vor fi conectate in aceeasi retea care va deveni centrul nervos al orasului.
Cladiri inteligente
Cladirile isi vor asuma responsabilitati, vor controla caldura, nivelul iluminarii si siguranta cu foarte putina implicare din partea omului. Arhitectii au in vedere cladiri mult mai sustenabile capabile sa-si produca singure electricitatea si sa refoloseasca apa de ploaie.
Cladirile ar putea fi capabile sa stocheze energia in baterii uriase, iar locuintele vor restitui surplusul de energie unei retele inteligente.
Spatiile urbane
Pietonii si vehiculele vor imparti spatiul. Spatiile destinate afacerilor, productiei si petrecerii timpului liber ar putea fuziona. Eco-fabricile care fabrica si vand bunuri vor fi standardizate, in timp ce spatiile de recreere vor fi mai verzi.
Cumparaturile
Mersul la cumparaturi ar putea fi foarte diferit in 2050. Este foarte posibil ca imprimantele 3D sa fie disponibile in foarte multe magazine, permitandu-le oamenilor sa-si creeze produsele la comanda. Asistenti robotizati va vor ajuta sa gasiti ceea ce cautati, dar vor fi capabili si sa analizeze.
Granita dintre real si virtual se va diminua. Produsele vor fi prezentate cu ajutorul unor afisaje virtuale uriase, insotite de elemente de realitate augmentata.
Retele de senzori
Expertii anticipeaza ca absolut tot - de la mobilierul stradal, la drumuri si la casele in care locuim - va fi conectat la retea.
Toate obiectele vor produce un volum urias de date, iar unele orase ar putea sa isi construiasca centre de control ca la NASA, pentru a putea face predictii legate de viata urbana, inclusiv locurile expuse criminalitatii.
Reteaua umana
Cetatenii vor purta asupra lor mai degraba un computer - un dispozitiv de tipul ochelarilor Google - decat un telefon.
Robo-taxi
Este foarte posibil ca masinile sa se conduca singure. Diferentele dintre transportul public si cel privat se vor estompa si vom calatori in taxiuri robotizate. Semafoarele nu vor mai fi necesare.
Lumini vii
Imaginati-va ca in locul stalpilor de iluminat de pe marginea drumului, copacii ce strajuiesc strazile isi vor putea produce propria energie si vor lumina. Universitatea Cambridge a dovedit, deja, principiul arborilor luminiscenti care ar putea ajuta la economisirea energiei.
Pe acelasi subiect: