Actualele discutii, care se poarta la Atena, sunt legate de primul imprumut pe care Grecia l-a obtinut de la FMI si Comisia Europeana, cu mai bine de un an in urma. Grecia a ratat toate tintele stabilite.

Delegatia comuna FMI-UE si-a suspendat vizita la Atena dupa ce a descoperit ca deficitul bugetar va fi mai mare decat se prognozase si asteapta ca guvernul sa ia alte masuri pentru limitarea cheltuielilor publice.

Oficialii greci, de partea cealalata, sustin ca mai multe masuri de austeritate nu ar face decat de agraveze recesiunea si ar face lucrurile si mai dificile.

Discutiile dintre Grecia si misiunea UE-FMI, suspendate 10 zile. Atena rateaza tinta de deficit si creste TVA la 23%

„Ma astept la un 'faliment dificil' inainte de luna martie, poate chiar in acest an, iar acesta ar putea veni odata cu evaluarea actuala”, a declarat, pentru Wall Street Journal, un economist senior de la FMI, care este apropiat discutiilor. “Sansele ca al doilea program de salvare sa reuseasca sunt foarte mici”, a adaugat aceasta.

El a mai precizat ca esecul Greciei de a se incadra in tintele impuse a crescut opozitia unor membri ai zonei euro de a imprumuta statul elen cu alti bani, si exista ingrijorarea ca participarea sectorului privat la cel de-al doilea pachet de ajutor financiar nu va influenta situatia datoriei Greciei.

Pe langa faptul ca deficitele fiscale pe care Grecia le va inregistra sunt cu mult peste limita pe care programul FMI-UE le permite, Grecia nu si-a indeplinit nici promisiunea de a face rost de bani din privatizarea activelor statului si a neglijat si simple chestiuni birocratice, a mai spus economistul din cadrul FMI.

In Germania se contureaza ideea excluderii unor state din zona euro. Ce tari ar putea fi date afara pe usa din spate

Un faliment al Greciei nu va pune in dificultate doar statul in cauza, ci si intreaga uniune monetara. Un faliment necontrolat poate avea un periculos efect de domino. Poate duce la falimente bancare, in special in cazul institutiilor franceze, avand in vedere expunerea pe care bancile din Grecia o au in Franta, dar va face si obligatiunile din alte tari neatractive pentru investitori.

Banca Centrala Europeana a cumparat, luna trecuta, obligatiuni din Spania si Italia si a reusit sa stabilizeze lucrurile: randamentele la 10 ani au ajuns aproape de 5% dupa interventie. Dar ingrijorarile ulterioare legate de dificultatile cu care se confrunta Berlusconi de a rezolvar problemele economice si politice cu care se confrunta au dus, din nou, la majorarea randamentelor.

Pe scurt, in cazul Greciei, mecanismul de salvare a adus doar un singur lucru: o criza la fiecare misiune de evaluare. Data trecuta s-a sfarsit cu remanierea guvernului, cu noi masuri de austeritate si cu proteste violente pe strazile Atenei.

Citeste si:

Grecia a stranutat si acum toata Europa are gripa. 3 motive pentru care criza de la Atena infecteaza tarile din regiune

Criza datoriilor din Europa nu se va incheia pana cand Grecia nu va fi lasata sa dea faliment VIDEO

Se naste o alta moneda? Cel mai nou medicament care ar putea revigora Europa