Contractele credit default swap (CDS) pe cinci ani pentru asigurarea datoriilor au urcat joi cu 2,4 puncte procentuale, la nivelul record de 30,45 puncte, potrivit datelor companiei CMA, care urmareste preturile din tranzactiile de pe piata financiara.

Economia Greciei s-a contractat cu 7,3% in trimestrul al doilea, au anuntat, joi, autoritatile elene, revizuind declinul de 6,9% anuntat in august. Situatia financiara a Greciei este "pe muchie de cutit", a afirmat, miercuri, ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble.

"Este o combinatie in care Grecia continua sa dezamageasca si, probabil, politicienii au o revelatie ca arunca banii. In sfarsit s-au trezit ca nu vor mai recupera acesti bani", a afirmat Gary Jenkins, seful unei divizii la Evolution Securities Londra.

Situatia financiara a Greciei este "pe muchie de cutit"

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat joi in Parlament ca "depinde de Grecia daca poate indeplini conditiile necesare pentru a face parte din uniunea monetara", relateaza Reuters.

Liderii din zona euro au respins pana acum ideea iesirii unei tari din zona euro, argumentand ca ar fi un dezastru pentru statul respectiv si ar provoca grave probleme sistemice pentru ceilalti parteneri din uniunea monetara.

Unii dintre acesti lideri incep insa sa vorbeasca despre aceasta optiune, posibil pentru a determina Atena sa ia masuri drastice.

Schaeuble si-a intensificat retorica de cand inspectorii Uniunii Europene (UE), ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Centrale Europene (BCE) au suspendat saptamana trecuta discutiile privind noua transa de ajutor pentru Grecia, intrucat tara nu a respectat tintele referitoare la deficitul bugetar.

Nici olandezii nu mai vor Grecia in uniunea monetara europeana

Horst Seehofer, seful Uniunii Crestin Sociale din Bavaria, a fost primul oficial german de rang inalt care a afirmat deschis ca Grecia ar putea fi obligata sa iasa din zona euro, intr-un interviu acordat miercuri publicatiei Bild.

El a exprimat ceea de multi parlamentari si ministri germani au vorbit in ultimele saptamani in spatele usilor inchise, potrivit unor surse bine informate.

Premierul olandez, Mark Rutte, a afirmat intr-o propunere publicata miercuri ca tarile indisciplinate care refuza sa renunte la suveranitatea asupra bugetelor in favoarea unui "tar european al bugetului" ar trebui sa iasa din uniunea monetara.

"Tarile care nu sunt pregatite sa fie plasate sub administratie pot opta sa iasa din zona euro", a spus Rutte. El a aratat ca Germania si Finlanda sprijina initiativa sa.

Costul iesirii unei tari din zona euro, estimat la 40-50% din PIB

Purtatorul de cuvant al guvernului elen, Ilias Mosialos, a fost nevoit joi sa dezminta ca este posibila iesirea din zona euro, iar un purtator de cuvant al Comisiei Europene a spus ca nu au loc deloc discutii pe aceasta tema.

"Nu exista niciun pericol de iesire din zona euro. Discutiile vor continua saptamana viitoare pentru a examina schimbarile structurale si bugetele pentru 2011 si 2012", a spus Mosialos.

Economia Greciei s-a contractat in trimestrul al doilea cu 7,3%, iar rata somajului a crescut la 16%, de la 11,6% in iunie 2010. In iulie, liderii europeni au fost nevoiti sa vina cu un al doilea program de sustinere a Greciei, de valoare aproape egala cu primul, dar care este acum in pericol, din cauza nerespectarii conditiilor de catre guvernul de la Atena.

Nu exista un cadru legal pentru iesirea unei tari din zona euro, iar costurile plecarii ar putea fi mai mari decat cele legate de apartenenta la uniunea monetara.

Potrivit UBS, consecintele ar fi defaultul (incapacitate de plata) tarii respective, al companiilor, prabusirea sistemului bancar si a comertului international. Costurile estimate pe persoana, in tara care ar parasi zona euro, ar fi de 9.500-11.500 euro in primul an, respectiv 40%-50% din PIB.