”Ne angajăm în vederea unui buget al (zonei) euro”, a declarat cancelarul german Angela Merkel într-o conferinţă de presă comună, la Berlin, cu preşedintele francez Emmanuel Macron, care pledează de mult timp în favoarea introducerii unui asemenea instrument de solidaritate şi stabilitate pentru cele 19 state membre ale zonei euro.

Acest buget, alcătuit din ”cheltuieli şi venituri”, ar putea să fie implementat în 2021, cu condiţia ca proiectul să fie de asemenea aprobat de către celelalte 17 state membre ale zonei euro, a precizat şeful statului francez.

El va avea ca funcţie să însoţească ţările atunci când acestea se confruntă cu dificultăţi, a precizat el, şi va permite ”să se răspundă provocării noastre, divergenţelor între economiile noastre”.

Bugetul ar putea să fie alimentat prin transferuri naţionale sau provenind de la bugetul Uniunii Europene (UE), a precizat Merkel. Cei doi lideri nu au dezvăluit însă cu ce sumă va fi dotat.

Emmanuel Macron a pledat vara trecută în favoarea unui buget ”de mai multe puncte (procentuale) din PIB”, adică de câteva sute de miliarde euro, o sumă pe care Germania a respins-o.

Prima economie europeană s-a arătat foarte mult timp reticentă faţă de crearea unei asemenea capacităţi de finanţare proprie zonei euro.

Berlinul se teme că o asemenea capcitate ar putea încuraja o ”uniune de transferuri”, mesajul transmis clar fiind că ţările cele mai ”virtuoase” - ca Germania, care afişează un excedent bugetar - vor fi nevoite să plătească pentru cele cărora le consideră politica prea laxistă - ca Italia sau Spania.