Cele șapte state care vor să adopte moneda unică sunt România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia.

Potrivit raportului, citat de Agerpres, toate statele membre vizate îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung în timp ce Bulgaria, Croaţia, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor.

Niciunul dintre statele membre nu îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II). Practic, înainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru să participe la acest mecanism, fără să cunoască tensiuni grave, timp de cel puţin doi ani.

"Comisia este dispusă să colaboreze cu statele membre care s-au angajat sa se pregătească pentru o aderare de succes la zona euro prin consolidarea propriilor sisteme economic şi financiar. De exemplu, raportul nostru de convergenţă arată că Bulgaria îndeplineşte deja criteriile nominale de la Maastricht legate de stabilitatea preţurilor, de finanţele publice şi de convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Salutăm eforturile pe care le depun în prezent autorităţile bulgare în vederea participării la mecanismul cursului de schimb (MCS II), pentru a îndeplini şi criteriile de stabilitate a cursului de schimb", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

"Dacă dorim ca ţările să prospere în cadrul zonei euro, convergenţa economică reală este la fel de importantă ca şi convergenţa nominală. De aceea este important ca ţările care doresc să adopte moneda euro să stimuleze productivitatea, să sporească investiţiile, să îmbunătăţească situaţia ocupării forţei de muncă şi să soluţioneze problema inegalităţilor", a declarat, la rândul său, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

Pe lângă evaluarea condiţiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul publicat de Comisia Europeană constată că legislaţia nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare în niciunul dintre statele membre vizate, cu excepţia Croaţiei.

În ce stadiu se află România și Bulgaria

Comisia a examinat şi alţi factori menţionaţi în tratat de care ar trebui să se ţină cont la evaluarea sustenabilităţii convergenţei şi a constatat că statele membre din afara zonei euro sunt, în general, bine integrate în UE din punct de vedere economic şi financiar. Cu toate acestea, unele dintre ele se confruntă în continuare cu vulnerabilităţi macroeconomice şi/sau au de a face cu probleme legate de mediul lor de afaceri şi de cadrul lor instituţional, care pot prezenta riscuri pentru sustenabilitatea procesului de convergenţă.

Luna trecută, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovivi spunea că Bulgaria va deveni al 20-lea membru al zonei euro, dar nu ar trebui să grăbească acest proces. El a declarat că statul balcanic ar trebui "să-şi păstreze sângele rece" şi să lucreze la criteriile privind accesul la zona euro.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis declara, săptămâna trecută, că Bulgaria va avea nevoie de cel puţin trei ani pentru a adera la zona euro.

În România, Guvernul a înființat o Comisie naţională de fundamentare a planului de trecere la moneda euro. Congresul PSD a stabilit ca obiectiv aderarea României la zona euro în 2024, Liviu Dragnea afirmând că este un pas care presupune și riscuri, dar care trebuie făcut.

"Trebuie să privim cu curaj şi să înţelegem că este un pas obligatoriu şi singura şansă pentru ca România să se poată aşeza la masa bogaţilor din Europa. Este un proiect de solidaritate naţională. După aderarea la NATO, după aderarea la UE acesta este următorul pas natural pe care trebuie să îl facem. Ştiu că Guvernul va adopta în martie Comisia Naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro, în luna aprilie vor începe dezbaterile şi vreau ca la 1 decembrie să putem propune întregii societăţi un consens politic pentru stabilirea calendarului de aderare la zona euro. Haideţi să avem această ambiţie ca atunci când vom deţine Preşedinţia Consiliului UE să avem clar definit parcursul către euro", a spus Dragnea.

Separat, Comisia Europeană a informat că, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, sprijinul exprimat în favoarea aderării la zona euro a statelor membre din afara zonei euro care fac obiectul raportului de convergenţă a crescut cu patru puncte procentuale faţă de anul trecut, ajungând la 51%.