Merkel incearca sa convinga Europa sa-l accepte pe Juncker la sefia CE. De ce nu vor marile puteri ca fostul premier luxemburghez sa conduca Executivul comunitar
Trei premieri care se opun candidaturii lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene (CE), inclusiv David Cameron, participa luni si marti la un mini-summit, in Suedia, impreuna cu cancelarul german Angela Merkel, care are o pozitie mai nuantata pe aceasta tema, relateaza AFP.
"Nu ma amenintati asupra numirii lui Juncker", l-a avertizat Angela Merkel pe premierul britanic David Cameron, scrie The Telegraph.
Cancelarul german a emis o mustrare publica legata de amenintarea lui Cameron cu parasirea Uniunii daca Jean-Claude Juncker va fi numit presedintele CE.
Cameron a declarat ca numirea lui Juncker ar putea aduce Marea Britanie in situatia de a spune adio UE la referendumul in 2017.
Merkel a mai spus ca "amenintarile" au venit impotriva "spiritului european".
Premierul suedez Fredrik Reinfeldt l-a invitat la resedinta sa de vara, la Harpsund, la aproximativ 100 de kilometri de Stockholm, in afara de Merkel si Cameron, si pe premierul olandez Mark Rutte.
Punctul comun al celor patru tari, potrivit cotidianului Svenska Dagbladet, este ca ele "sunt singurele membre UE care se afla printre cele mai competitive zece state din lume, in ultimul clasament intocmit de catre OCDE".
In afara de probleme economice, despre care discuta de obicei la astfel de reuniuni, ei vor aborda problema spinoasa a numelui succesorului lui José Manuel Barroso la conducerea CE. "Am convenit sa nu vorbim despre acest lucru", a dat asigurari Reinfeldt pentru postul public SR.
Insa mai este putin timp pentu acest lucru. La 26 si 27 iunie, toti sefii de stat si de guverne europeni urmeaza sa se intalneasca intr-un summit, la Bruxelles, pentru a se pune de acord asupra numelui pe care-l vor propune. Parlamentul European (PE) urmeaza sa-l aleaga pe presedintele CE ulterior, in iulie.
Este pentru prima data cand este utilizat acest nou mecanism. Partidele supranationale l-au interpretat ca pe o invitatie de a prezenta alegatorilor un candidat la presedintia CE, Juncker fiind cel desemnat de catre Partidul Popular European (PPE, conservatori).
Londra a atras Olanda si Suedia impotriva lui Juncker
Premierul suedez, in pofida faptului ca partidul sau este afiliat PPE, a pus in discutie acest proces. In opinia sa, sustinerea din partea celui mai mare grup din PE, de care se prevaleaza luxemburghezul, nu trebuie sa fie unicul criteriu, iar decizia este necesar sa ramana Executivelor statelor membre.
"Nu sustinem aceasta idee pentru ca face lucrurile imposibile pentru orice alt candidat si exclude un mare numar de potentiali presedinti CE", a declarat el pentru Financial Times, fara sa spuna numele candidatului pe care-l prefera.
Cameron se afla pe aceeasi lungime de unda, sperand sa poata sa impuna un vot de veto. Marea Britanie s-a lansat intr-o campanie anti-Juncker, care s-a transformat intr-un atac virulent de presa.
Olandezul Mark Rutte se afla si el printre opozantii luxemburghezului. La fel ca Partidul Conservator al lui Cameron, partidul sau (liberal) nu face parte din PPE. Iar, in opinia sa, invingatorii in alegerile europene "nu-l aleg in mod automat" pe presedintele CE.
Pozitia germana este mai ambigua. Merkel si-a exprimat sustinerea fata de candidatul PPE, dar a spus totodata ca ea considera "extrem de iresponsabila si inacceptabila" atitudinea celor care vor sa ignore parerea Londrei.
O solutie ar putea sa fie retragerea lui Juncker in favoarea altei personalitati de dreapta care se bucura de un consens mai mare.
Insa Juncker nu da semne sa ia in calcul aceasta posibilitate. Purtatorul sau de cuvant Martin Selmayr a scris vineri, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca, intre evenimentele care au "o sansa sa se produca in iunie-iulie", se afla o victorie a Luxemburgului la Campionatul Mondial de fotbal, sa ninga in Sahara si abandonul lui Juncker.
Pe acelasi subiect: