Primul loc pe lista alcatuita de Huffington Post este ocupat de partidul Frontul National, din Franta, condus de Marine Le Pen. "Fondatorul partidului, Jean Marie Le Pen, sugera luna trecuta ca 'Domnul Ebola' ar putea rezolva problema imigratiei in Europa in trei luni...", aminteste Huffington Post.

Formatiunea neonazista germana Partidul National German (NPD) este catalogata drept rasista si antisemita, insistand pentru o Europa "a oamenilor albi", noteaza publicatia.

In Grecia, partidul Zori Aurii are o doctrina ultranationalista, iar unii membri ai sai sunt in inchisoare pentru apartenenta la grupuri infractionale. Formatiunea elena, care va avea pentru prima data membri in PE, insista ca nu este nici criminala, nici neonazista.

Partidul "Finns" s-a remarcat printr-o campanie electorala antieuropeana, xenofoba, populista, iar liderul formatiunii a fost amendat pentru comentarii antimusulmane.

Partidul Poporului Danez a obtinut 27%, dupa ce presedintele fondator, Pia Kjærsgaard, a afirmat ca Danemarca nu este o tara in care imigratia sa fie normala sau bine-venita.

Partidul Libertatii din Olanda, condus de populistul Geert Wilders, va avea doar patru mandate in Parlamentul UE. Wilders declara, la un moment dat: "Eu nu urasc musulmanii, urasc islamul".

Miscarea nationalista ungara Jobbik, cu accente neonaziste, va avea trei reprezentanti in PE. Unii membri Jobbik au cerut inscrierea etnicilor evrei din Ungaria in registre speciale.

In Austria, Partidul Libertatii (ultranationalist) s-a remarcat printr-o campanie antimusulmana. Liderul fomatiunii populiste, Heinz-Christian Strache, nu se considera rasist, argumentand ca ii plac mancarurile orientale.

Liga Nordului a obtinut 6% din voturi in Italia. "Africa nu a produs prea multe genii, dupa cum poate vedea toata lumea dintr-o Enciclopedie Mickey Mouse", a spus unul dintre eurodeputatii partidului populist si xenofob.

Jose Manuel Barroso: Ascensiunea partidelor eurosceptice este "extrem de ingrijoratoare"

Ascensiunea partidelor eurosceptice in scrutinul europarlamentar este un fenomen "extrem de ingrijorator", legat de scaderea increderii cetatenilor in elitele aflate la putere, afirma presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de AFP.

"Suntem extrem de ingrijorati de aceasta tendinta", a declarat Barroso. "Increderea cetatenilor europeni in elite s-a diminuat in mod dramatic, aparand preocupari profunde si temeri privind viitorul", a subliniat presedintele CE.

"Europa este pe cale sa depaseasca cea mai mare criza financiara, economica si sociala de la inceputul integrarii europene si pana acum. Este vorba de cel mai mare test de rezistenta cu care s-au confruntat pana acum institutiile europene", apreciaza Barroso.

"Dar factorii care au favorizat ascensiunea euroscepticilor merg dincolo de criza", a adaugat Barroso, evocand somajul, resentimentele fata de straini si problemele asociate imigratiei. "Este un teren fertil pentru ascensiunea populismului si nationalismului", a insistat presedintele Executivului comunitar.