"Daca Marea Britanie este sau nu membra UE este un lucru care nu ma lasa indiferenta", a declarat cancelarul german, insistand asupra necesitatii unui dialog cu Londra, intr-o conferinta de presa comuna cu seful Guvernului din Georgia, Irakli Garibasvili, scrie Mediafax.

Publicatia Der Spiegel a anuntat anterior ca premierul britanic David Cameron i-a amenintat pe partenerii europeni cu iesirea din UE daca luxemburghezul Jean-Claude Juncker devine presedinte al Comisiei Europene.

De altfel, Merkel a reafirmat luni ca sustine numirea lui Juncker in fruntea Comisiei Europene, dar a subliniat importanta cautarii "celui mai inalt nivel de consens posibil", iar pentru aceasta a apreciat ca este nevoie de timp.

Sefa Guvernului de la Berlin si-a anuntat vineri pentru prima oara sustinerea pentru Juncker, dupa mai multe zile de incertitudine, cel mai probabil avand legatura cu rezervele mai multor state membre fata de numirea fostului premier luxemburghez.

"Suntem convinsi ca locul Marii Britanii este in UE", a declarat, la randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului german, Steffen Seibert. "Marea Britanie beneficiaza foarte mult de pe urma apartenentei la UE, dar are si foarte multe contributii pentru Europa", a adaugat el.

Potrivit Der Spiegel, seful Guvernului britanic i-ar fi spus cancelarului Merkel ca alegerea lui Jean-Claude Juncker "va destabiliza intr-o asemenea masura Guvernul britanic incat este necesar un referendum privind iesirea din UE", care s-ar finaliza mai mult ca sigur cu o respingere a ramanerii in Uniunea Europeana.

Downing Street nu a comentat informatia publicata de Der Spiegel.

Jean-Claude Juncker este candidatul conservatorilor europeni la presedintia Comisiei Europe, dupa alegerile europarlamentare din 25 mai. Candidatura sa este insa respinsa de mai multi lideri europeni conservatori, care ii reproseaza ca este prea european, sau ca este un om al trecutului.

Angela Merkel urmeaza sa participe la 9 si 10 iunie la un mini-summit in Suedia cu sefii guvernelor din Olanda, Suedia si Marea Britanie, care se opun numirii lui Juncker la presedintia Comisiei Europene.