Potrivit estimarilor ONU, pana in 2025, lista noilor megalopolisuri va cuprinde Lima (Peru), Kinshasa (Republica Democrata Congo) sau Tianjin (China).

Super-orasul modern a fost poate o inventie a Vestului, dar acum se gaseste cu preponderenta in Est. Cele mai mari sapte megalopolisuri, adica acele asezari definite de o dezvoltare urbana continua, cu peste 10 milioane de locuitori se gasesc in Asia, potrivit unui studiu dat publicitatii de catre Demographia.com.

Cea mai mare ramane zona Tokyo-Yokohama, ce gazduieste 37 milioane de locuitori, urmata de Jakarta, capitala Indoneziei, Seul-Incheon, Delhi, Shanghai si Manila.

Cu aproape 20 de milioane de locuitori, zona metropolitana din New York, cea mai mare aglomeratie urbana de la inceputul secolului 20 (pana cand a fost depasita de Tokyo, in anii ’50), se afla acum pe locul opt. Singurele alte zone urbane din vest care au reusit sa se claseze intre primele 28 de megalopolisuri sunt Moscova (locul 15), Los Angeles (locul 17) si Paris (locul 28).

Londra, desi a fost primul oras modern care a atins cifra de un milion de locuitori, nu a ajuns deloc in top. Ca o comparatie, in 1990, New York se clasa pe locul al doilea, in timp ce Los Angeles se situa pe pozitia a opta.

Daca in deceniul trecut megalopolisurile cu cea mai rapida expansiune se gaseau in tarile dezvoltate, Karachi, din Pakistan este acum pe primul loc, cu o rata a cresterii populatiei de 80%, reusita intre 2000 si 2010. Tot in termeni de rapiditate, pe locurile urmatoare se afla China si India.

China, deloc surprinzator, are mai multe megalopolisuri decat oricare alta tara - patru. Orasul cu a doua cea mai rapida dezvoltare, Shenzen, era nu de mult doar un mic sat de pescari, iar in 1979 abia numara 30.000 de oameni. Acum gazduieste peste 12 milioane de locuitori si in ultima decada a inregistrat o crestere de 56%. S-a ridicat atat de rapid, incat a ajuns sa fie cunoscut drept “orasul fara istorie”.

Nici cosmopolitul Shanghai nu se lasa mai prejos, cu o rata de dezvoltare de 50%, incepand din 2000, urmat indeaproape de capitala Beijing si polul sudic al comertului si industriei, Guangzhou.

India are tot atatea orase mari in top ca si Japonia, trei la numar, cu diferenta ca acestea au un ritm de crestere mult mai bun: Delhi (al patrulea cel mai mare oras din lume – 40%), Mumbai (20%) si Calcutta (10%).

Lista este completata de orasul nigerian Lagos (cu o crestere a populatiei de 48%), Bangkok, capitala Thailandei si Dhaka, din Bangladesh (cu cate 45%), urmate de Jakarta (34%), al doilea mega-oras din lume, cu o populatie de 27 milioane de locuitori.

Realizatorii studiului admit insa ca, in unele tari, cum ar fi Nigeria, datele stranse in urma recensamantului ar putea da un decalaj destul de mare, orasul Lagos gazduind, de fapt, cu opt milioane mai multi locuitori. Pe de alta parte, in Karachi (Pakistan), numarul populatiei ar fi mai mic decat cel recunoscut oficial. In orasele dezvoltate din America si Statele Unite, unde este usor de tinut evidenta locuitorilor, s-a observat in schimb o crestere destul de mica a acesteia: Moscova (10%), Paris (8%), Los Angeles (6%) si New York (doar 3%).