Kevyn Orr, avocatul care a pus umarul la restructurarea producatorului auto Chrysler, dupa intrarea acestuia in faliment, va avea de acum o putere mai mare de decizie in Detroit decat oficialii alesi.

Finantele orasului s-au deteriorat puternic, din cauza declinului din industria auto, a proastei managerieri si a coruptiei. Detroit are un deficit de 300 milioane de dolari si datorii de alte 14 miliarde.

Orr a fost desemnat de catre guvernatorul statului Michigan, Rick Snyder, care a descris situatia ca fiind una de criza, care trebuie neaparat rezolvata. Pe langa faptul ca va putea trece peste deciziile oficialilor, managerul va fi imputernicit sa rescrie contracte de munca, sa privatizeze servicii si sa vanda bunuri.

Ne putem ridica din propria cenusa. Acesta este un oras frumos si un stat minunat, care mi-a fost ca o rampa de pornire. Ma simt obligat sa indeplinesc aceasta sarcina”, a declarat Orr, in cadrul unei conferinte de presa, adaugand ca, daca preluarea de urgenta va avea succes, aceasta va fi cea mai mare rasturnare de situatie din istoria Americii.

Potrivit lui Kevyn Orr, orasul a primit un termen de 12 pana la 16 luni ca sa isi rezolve problemele, insa acesta spera ca isi va termina treaba chiar mai repede de atat.

Odata centrul industriei auto, populatia din Detroit a scazut la mai bine de jumatate de la maximul de doua milioane, atins in anii ’50. Daca in acel moment era considerat al cincilea cel mai mare oras din Statele Unite, acum este pe locul 18, cu o populatie de numai 700.000 de locuitori. Rata somajului este insa de 18,2%, de peste doua ori mai mare fata de media nationala de 7,7%.

Detroit a inregistrat un deficit continuu in ultimii zece ani, scufundandu-se treptat sub greutatea pensiilor si a obligatiilor de plata din asigurarile de sanatate. Saptamana aceasta, un fost primar al orasului, a fost condamndat pentru infractiuni de coruptie si luare de mita. Kwame Kilpatrick a fost gasit vinovat la 24 de capete de acuzare, cele mai multe dintre ele vizand frauda.