Astfel, sectorul manufacturier orientat spre export a ajutat cea mai mare economie europeană să aibă un start solid în trimestrul patru, în pofida crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19).

Producţia industrială a urcat cu 3,2% în octombrie, după un avans de 2,3% în luna precedentă, arată datele publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis), în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 1,6%. Este cel mai semnificativ avans din iunie.

Creşterea a fost condusă de industria auto, cel mai mare sector manufacturier din Germania, care a raportat un avans de aproape 10% în octombrie, dar încă este cu 6% sub nivelul de dinaintea pandemiei.

"Industria a avut un start foarte bun în trimestrul patru. Este o creştere extraordinar de solidă", a apreciat economistul Thomas Gitzel de la VP Bank, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că scăderea activităţii economice în ultimele trei luni din 2020 va fi probabil mai puţin accentuată decât în cazul altor ţări vecine datorită performanţei robuste din sectorul industrial.

Datele vin după ce, vineri, Destatis a informat că în octombrie comenzile pentru bunuri industriale au crescut cu 2,9% comparativ cu luna septembrie, potrivit datelor ajustate sezonier, aproape dublu faţă de avansul de 1,5% prognozat de economiştii intervievaţi de Reuters. În plus, creşterea de 2,9% din luna octombrie a venit după un avans revizuit de 1,1% în luna septembrie.

Germania a profitat de pe urma faptului că sectorul său manufacturier s-a adaptat la criză şi a continuat să producă bunuri. Restricţiile impuse de guvernele statelor din zona euro pentru a opri răspândirea coronavirusului au avut impact mai puternic asupra serviciilor, afectând ţările mai dependente de activităţi precum turismul şi petrecerea timpului liber.

Cu toate acestea, autorităţile de la Berlin au decis să prelungească restricţiile până în 2021. Chiar şi înaintea acestei decizii, Banca Centrală a Germaniei a avertizat că economia ar putea stagna sau chiar să se contracte în ultimele trei luni ale acestui an.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.