Produsele ”made in Germany”, din nou la mare căutare. Cea mai mare economie a Europei are șanse să evite o recesiune profundă, datorită exporturilor masive
Germania
Exporturile Germaniei au crescut peste estimări în septembrie, comerţul extern impulsionând evoluţia celei mai mari economii europene, care ar putea astfel evita o recesiune profundă în trimestrul patru din 2020, transmite Reuters.
Exporturile au urcat cu 2,3% în septembrie, după un avans de 2,9% în august, în timp ce importurile au scăzut cu 0,1% luna trecută, după un avans de 5,8% în august, arată datele publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis).
Analiştii estimau în septembrie o creştere cu 2% a exporturilor şi un avans de 2,1% al importurilor.
În aceste condiţii, excedentul comercial al Germaniei a urcat la 17,8 miliarde de euro în septembrie, a informat Destatis, în timp ce analiştii se aşteptau la un surplus de 15,8 miliarde de euro.
"În următoarea perioadă, exporturile şi producţia industrială ar putea ajuta economia să intre în recesiune în trimestrul patru din 2020, în contextul noilor restricţii introduse săptămâna trecută. În urma anunţului victoriei democratului Joe Biden la preşedinţia SUA, ameninţarea tarifelor vamale suplimentare pentru maşinile europene ar trebui să dispară", a apreciat economistul Carsten Brzeski de la ING, potrivit Agerpres.
Exporturile Germaniei pe relaţia cu China au crescut în ritm anual cu 10,6% în septembrie, iar cele spre SUA şi Marea Britanie au scăzut cu 5,4% şi, respectiv, 12,4%, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi al incertitudinilor legate de Brexit, a informat Destatis.
Economia Germaniei a înregistrat o creştere record, cu 8,2% în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, a informat recent Destatis. Analiştii se aşteptau la un avans de 7,3% al celei mai mari economii europene, în perioada iulie-septembrie 2020.
Separat, Guvernul de la Berlin a îmbunătăţit estimările privind evoluţia PIB-ului Germaniei în 2020. Autorităţile germane se aşteaptă acum la un declin al PIB-ului Germaniei de 5,5% anul acesta, faţă de un recul de 5,8% previzionat anterior. De asemenea, Executivul a confirmat prognoza privind un avans al economiei germane de 4,4% în 2021.
Săptămâna trecută, Germania a intrat în carantină parţială, cu restricţii radicale privind contactele fizice şi închideri de întreprinderi pentru luna noiembrie, cu scopul de a frâna creşterea infecţiilor de coronavirus înaintea începerii sărbătorilor de Crăciun. Sunt închise restaurantele şi barurile, precum şi cinematografele, teatrele, muzeele şi alte facilităţi culturale şi de agrement.
Reuniunile în aer liber sunt de asemenea limitate la membrii a cel puţin două familii, cu maximum zece persoane, potrivit regulilor decise de guvernul federal şi landurile germane. Spre deosebire de prima carantină din acest an, şcolile şi grădiniţele rămân deschise, precum şi majoritatea magazinelor şi a saloanelor de coafură.
Pe acelasi subiect: