Secretarul de stat Matthew Hancock a declarat ca masura face parte dintr-un program menit sa puna capat unei "culturi bazate pe subventionare din partea statului", care predomina in "unele dintre comunitatile cele mai vulnerabile", din Marea Britanie. 

Astfel, tinerii inscrisi in randurile somerilor trebuie sa participe la un program de trei saptamani, care ii va introduce "fara drept de apel" pe piata fortei de munca, sustine Hancock. 

La sfarsitul trimestrului II din 2015, in Marea Britanie existau 738.000 de someri, cu varste intre 16 si 24 de ani, potrivit Parlamentului britanic. Rata somajului in aceasta grupa de varsta era de 16%, cu 0,9% mai putin decat in T2 din 2014. 

Premierul David Cameron a promis ca va lansa un program orientat catre tinerii care nici nu studiaza, nici nu muncesc, cunoscut sub numele "Castiga sau Invata". 

"Astazi este inca posibil (ca tinerii, n.r.) sa paraseasca scoala, sa se inscrie (la somaj, n.r.), sa ceara un ajutor pentru locuinta si sa inceapa o viata bazata pe ajutoare sociale", a spus liderul conservator in ultima campanie electorala.