Marea Britanie nu va mai face parte din cele mai mari 10 economii globale. Statele care vor conduce lumea in 2050
Regatul Unit isi va pierde locul in topul celor mai mari 10 economii de pe glob pana in 2050, sustin economistii PriceWaterhouseCoopers (PwC), scrie The Telegraph.
Marea Britanie va fi surclasata de Mexic si Indonezia in urmatoarele patru decenii. A saptea economie a lumii (in prezent) va cobori pe locul 11 in 2050, potrivit unui raport facut public astazi de analistii PriceWaterhouseCoopers.
Economistii PwC arata ca asa numitele “economii emergente” (grupul E7) de astazi vor inregistra o crestere spectaculoasa in urmatorii 40 de ani. In schimb, marile puteri globale de astazi, printre care Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania, Franta sau Italia vor raporta scaderi semnificative. Marea Britanie si Italia isi vor pierde pozitiile in topul celor mai mari 10 economii ale lumii.
Clasamentul natiunilor E7 va fi condus de India si China in 2050, dar va include si Brazilia, Rusia, Indonezia, Mexic si Turcia. Potrivit raportului, totalul PIB-urilor acestor state il va depasi pe cel al statelor G7 din 2017.
China va deveni cea mai mare economie a lumii, Rusia va detrona Germania
Totodata, economistii PwC prevad cum China va depasi SUA pana in 2017, devenind astfel cea mai mare economie globala, mai repede decat prevede Academia Chineza de Stiinte, care indica 2019 ca fiind anul in care America isi va pierde pretiosul titlu.
In ceea ce priveste dezvoltarea Europei, raportul arata ca Rusia va depasi Germania pana in 2050, devenind cel mai important jucator economic al continentului.
Previziunile analistilor PwC sprijina astfel raportul Bancii Mondiale cu privire la previziunile economice globale, in care Banca Mondiala avertizeaza tarile in curs de dezvoltare ca trebuie sa-si consolideze propriile economii, in loc sa se bazeze pe ajutorul marilor jucatori economici.
“Vom continua sa sprijinim tarile in curs de dezvoltare in realizarea de investitii in infrastructura, sanatate, educatie”, a declarat Jim Yong Kim, presedintele Bancii Mondiale, citat de The Telegraph.
Raportul PwC a aratat totodata cum criza datoriilor din zona euro, dar si problemele fiscale ale SUA reprezinta riscurile economiei mondiale, alaturi de o incetinire a investitiilor in China.