Guvernul de la Madrid anticipa ca datoria publica va atinge 67,3% din PIB, relateaza Bloomberg. "Spania pare sa fie principalul risc pentru Europa, in viitorul apropiat. Problemele Europei sunt enorme si includ spirala datorii-recesiune din Portugalia si Spania", a declarat Stephane Deo, economist sef pentru Europa la UBS.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a ingrijorat investitorii la inceputul lunii martie, cand a anuntat o tinta a deficitului bugetar pentru acest an de 5,8%, peste nivelul de 4,4% convenit cu Comisia Europeana, din cauza recesiunii.

Dupa comentariile lui Rajoy, costul imprumuturilor Spaniei a urcat cu 0,3 puncte procentuale, chiar daca finantarea acordata de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor a marit cererea pentru obligatiunile spaniole.

Cresterea datoriei publice a fost determinata de guvernele celor 17 regiuni semi-autonome ale Spaniei, ale caror imprumuturi au crescut cu 17% fata de 2010.

Comisia Europeana anticipeaza ca datoria publica a Spaniei va ajunge la 78% din PIB anul viitor, nivel aproape dublu fata de inceputul crizei datoriilor din zona euro, eforturile de reducere a deficitului bugetar fiind afectate de reintrarea in recesiune. FMI anticipeaza ca economia spaniola se va contracta cu 1,7% in acest an.

Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la concluzia ca tinta deficitului bugetar pentru acest an nu poate fi atinsa de

Spania, dupa deficitul peste asteptari, de 8,5%, inregistrat anul trecut. Pentru 2012, ministrii au acceptat o tinta de 5,3% pentru deficit.

Azi e in recesiune si pune lacatul pe zeci de companii de stat

Spania se pregateste sa inchida 27 de companii de stat. Guvernul de la Madrid va anunta, dupa sedinta de vineri, inchiderea acestor societati de stat, in cadrul unui program de scadere a cheltuielilor publice, transmite Reuters.

Cabinetul vrea de asemenea sa iasa din actionariatul altor opt companii, sa inceapa procedurile de lichidare pentru 14 societati si sa vanda participatiile minoritare pe care le detine la alte 35, a declarat un purtator de cuvant al Executivului de la Madrid, potrivit Mediafax.

Economia spaniola este probabil in recesiune tehnica in primul trimestru al acestui an, dupa o contractie de 0,3% in ultimele trei luni din 2011. Spania bifeaza astfel cea de-a treia runda de recesiune in tot atatia ani. 

Guvernul spaniol s-a angajat fata de Comisia Europeana sa incadreze deficitul bugetar de anul viitor in limita de 3% din PIB, reglementata la nivelul UE, de la 8,5% din PIB anul trecut. 

Premierul Mariano Rajoy trebuie sa gaseasca economii de aproximativ 60 miliarde euro in doi ani, taieri care, potrivit economistilor, vor anula orice sansa de revenire economica pe termen mediu.