Mai tarziu, in anii '80, Rich a devenit unul dintre cei mai cunoscuti infractori economici din istoria Statelor Unite, fiind acuzat de numeroase incalcari ale legii si urmarit de guvern timp de 17 ani. 

Rich a fugit din SUA in Elvetia in 1983, cu numai cateva ore inainte ca autoritatile sa declanseze urmarirea penala impotriva sa pentru peste 50 de capete de acuzare, vizand infractiuni de frauda, inselatorie, afaceri cu Iranul in perioada de embargo economic si evaziune fiscala de peste 48 milioane de dolari.  Acuzatiile sunt legate de o serie de tranzactii cu petrol care au zguduit industria la inceputul anilor '80. 

Dupa ce a fugit din Statele Unite, Marc Rich a fondat in Elvetia compania de trading cu petrol si alte resurse minerale care a devenit mai tarziu gigantul Glencore Xstrata, cel mai mare trader din lume la ora actuala. 

Marc Rich si-a sustinut in permanenta nevinovatia si a fost gratiat de presedintele Bill Clinton in 2001, in ultima zi a mandatului la Casa Alba. Clinton a considerat ca astfel de cazuri ar trebui rezolvate in tribunale civile si a invocat mai multe solicitari de clementa venite din partea unor oficiali israelieni, inclusiv Ehud Barak, premierul de la acea data, potrivit Financial Times. 

Opozantii lui Clinton au adus in discutie donatiile generoase oferite de Denise Eisenberg, sotia de atunci a lui Rich, catre Partidul Democrat din SUA si catre Biblioteca infiintata de presedinte, care ii poarta numele. 

Marc Rich a murit miercuri dimineata intr-un spital aflat in apropierea locuintei sale din Lucerna, Elvetia, a declarat purtatorul sau de cuvant, Chrstian Koenig. Va fi inmormantat joi la Tel Aviv.

Averea sa a fost estimata anul trecut de Forbes la 2,5 miliarde de dolari. 

Marc Rich s-a nascut in 1934 la Anvers, Belgia, si si-a inceput cariera la in anii '70, la traderul de metale Philipp Brothers.  In perioada 1973-1974, in timpul embargoului petrolier impus de statele arabe, Rich a reusit sa evite restrictiile si a cumparat petrol ieftin din Iran, pe care l-a vandut la un pret aproape dublu companiilor americane aflate in criza de materie prima. Rich a lucrat drept intermediar pentru petrolul iranian timp de peste 15 ani atat inainte, cat si dupa Revolutia Islamica din 1979. 

Rich si-a diversificat afacerile in anii '80. In 1981, el a preluat studiourile 20th Century Fox impreuna cu industriasul Marvin Davis. Dupa fuga in Elvetia, Davis a vandut actiunile lui Rich magnatului media Rupert Murdoch, pentru 250 milioane de dolari. 

A divortat de Denise Eisenberg in 1996, dupa o casnicie de 30 de ani, si are doua fiice, Ilona Schachter-Rich si Danielle Kilstock Rich.