Petrolul, urmatorul Libor? Gigantii industriei, in mijlocul unui scandal care aminteste de cele mai mari amenzi platite de banci
Unele dintre cele mai mari companii petroliere din lume s-ar putea afla in mijlocul unui nou scandal, relateaza CNN in editia electronica.
Comisia Europeana a descins saptamana trecuta la sediile BP, Shell si Statoil, ca parte a unei investigatii privind suspiciunile de manipulare a preturilor la petrol, care ar fi avut loc in ultimul deceniu. Niciuna dintre companiile de mai sus nu a fost inca acuzata oficial, dar controversa din jurul cazului a adus aminte de scandalul Libor care a zguduit lumea financiara anul trecut, cand UBS, Banca Regala a Scotiei si Barclays au platit fiecare amenzi de cate 2,5 miliarde de dolari, dupa ce au recunoscut ca au incercat sa manipuleze rata dobanzilor pentru a atrage mai multi clienti.
In cazul de fata, potrivit CE, cele trei companii ar fi incalcat regulile antitrust ale Uniunii Europene, lucru care ar fi putut avea un impact major asupra tranzactiilor petroliere. Atat BP, cat si Statoil si Shell au confirmat ca sunt dispuse sa coopereze cu investigatorii Comisiei Europene, potrivit CNN.
“Comisia este ingrijorata ca aceste companii le-ar fi impiedicat pe altele sa participe in procesul de stabilire a preturilor. Daca acest comportament se adevereste, reprezinta o incalcare a legilor antitrust europene, care interzic practicile abuzive in afaceri si abuzurile din partea jucatorilor dominanti de pe piata”, se arata in raportul Comisiei, citat de The Telegraph.
“BP este una dintre companiile care fac subiectul unei investigatii anuntate marti de catre Comisia Europeana. Colaboram in totalitate cu investigatorii si nu putem face mai multe comentarii in acest moment”, a declarat un purtator de cuvant al British Petroleum.
“Putem confirma ca Shell asista in prezent Comisia Europeana in ancheta pe care o desfasoara, privind activitatile comerciale. Cooperam in totalitate cu anchetatorii. Din motive legislative, nu putem face mai multe comentarii in acest moment”, a declarat si purtatorul de cuvant al Shell.
Statoil a confirmat de asemenea pe site-ul companiei ca birourile sale din Norvegia sunt inspectate.
In afara de principalele companii petroliere, bancile de pe Wall Street sunt de asemenea jucatori importanti pe pietele energetice si ar putea beneficia de pe urma manipularii preturilor, spune Davin Frenk, director de cercetare al grupului financiar Better Markets. Potrivit acestuia, distorsiunile pretului afecteaza deopotriva consumatorii si restul jucatorilor din industrie.
“Chiar si cele mai mici distorsiuni asupra pretului ar putea avea un impact urias asupra produselor petroliere rafinate, celor neprelucrate sau a combustibililor, afectand in cele din urma cumparatorul”, se mai arata in raportul CE.
Pe acelasi subiect: