Record: Dobanzile la depozite in lei au ajuns la cel mai redus nivel din istoria post-decembrista

Rata medie a dobanzilor pentru depozitele noi la termen a scazut pentru prima oara sub pragul de 5% pe an in luna aprilie, cel putin pentru intervalul pe care Banca Nationala ofera date. Rata medie a dobanzilor la depozitele la termen a coborat la 4,64% pe an in aprilie, cel mai scazut nivel inregistrat in analele disponibile public ale BNR. Totodata, este pentru prima oara cand dobanda medie la depozite coboara sub pragul de 5% pe an – a fost de 5,09% in martie. Influenta cea mai puternica vine din partea dobanzilor oferite si percepute companiilor. Dobanda la depozitele companiilor a scazut pe medie la 4,14%, de la 4,73% in martie. Dobanda la credite a crescut de la 9,33% la 9,57% in acelasi interval. In schimb, in cazul persoanelor fizice, dobanzile au scazut atat pentru depozitele la termen, cat si pentru cele la credite. Media dobanzilor la depozite a scazut de la 5,53% la 5,36% pe an, iar cea a dobanzilor efective (DAE) la credite pentru locuinte a scazut cu 0,8 puncte procentuale la 8,05% si cea pentru creditele de consum cu 0,2 pp la 15,57%, arata o analiza realizata de www.economica.net.

Top cele mai bune carduri de credit

Aprobat de unele banci chiar si intr-o singura zi, cardul de credit are costuri ridicate. Putine banci practica dobanzi sub 15%, alte costuri adaugandu-se odata cu comisioanele de emitere, de administrare, pentru contul curent sau pentru retrageri de numerar. Capital a analizat ofertele pe care le poate primi in piata o persoana cu venituri lunare de 3.000 de lei, verificand si situatiile in care sotia, cu un salariu de 1.800 de euro, poate fi acceptata codebitor, astfel incat sa fie aprobat un imprumut mai mare. In general, creditul maxim nu depaseste echivalentul a doua-trei salarii, dar exista si banci la care familia respectiva poate obtine chiar 50.000 de lei (ING). Perioada de gratie, in care clientul nu plateste dobanda, dar si suma minima ce trebuie rambursata lunar sunt, de asemenea, criterii de luat in seama la alegerea unui card. Cu atat mai mult cu cat unele banci acorda perioada de gratie chiar si pentru retragerile de la ATM, produsul functionand ca un credit de consum cu dobanda zero.

Topul asiguratorilor in trimestrul 1: Astra ramane pe prima pozitie

Astra, Omniasig si Allianz-Tiriac continua sa domine piata asigurarilor generale, cu o cota de piata cumulata de 45% in primul trimestru, in timp ce Asirom si Generali au cazut pe locurile opt si respectiv noua si au lasat loc mai sus in clasament austriecilor de la Uniqa si companiilor Euroins si Carpatica, potrivit datelor UNSAR, asociatia a asiguratorilor locali. Pe primul loc este de trei ani Astra, companie detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, cu afaceri de 318 mil. lei in primul trimestru si o cota de piata de aproape 19%. Asirom si Generali au pierdut cate trei pozitii in clasament fata de finalul lunii martie 2012 dupa ce vanzarile s-au prabusit cu 15% si respectiv 25% in primul trimestru. Asi­rom a subscris prime de 123 mil. lei in perioada ianuarie- martie, in timp ce Generali a avut venituri de 65 mil. lei, potrivit Ziarului Financiar.

Povestea romanului de 32 de ani care a cucerit Arabia

Cand a coborat din avion, in noiembrie 2006, la doua ore dupa miezul noptii, Alexandru Cosbuc a simtit caldura extraordinara din Dubai, iar pe drumul spre hotel a fost fascinat de zgarie-norii si de atmosfera din locul in care lucrau un sfert din macaralele lumii. De atunci, Alexandru Cosbuc a devenit „Mister Alexandru" pentru seicii din Dubai, un partener de afaceri pentru autoritati si unul dintre putinii oameni de afaceri romani specializati in lumea araba. In comparatie cu cea mai mare parte a corporatistilor romani, Alexandru Cosbuc, vicepresedinte adjunct pentru proiecte internationale la Siveco, vorbeste linistit, cu voce scazuta, privindu-te atent; dupa atatia ani petrecuti in Dubai, a invatat de la seici cateva dintre secretele artei de a negocia si de a intretine o discutie agreabila si folositoare, scrie Business Magazin. Biroul pe care il conduce acolo si care ajunge la o cifra de afaceri de pana la zece milioane de euro anual colaboreaza in prezent cu ministerul educatiei din Dubai, pentru care a pus la punct 7.000 de lectii electronice, cea mai mare biblioteca de lectii electronice in limba araba din lume. Lectiile sunt interactive, contin simulari, animatii si experimente, elevul putand patrunde in interiorul lantului ADN sau putand calatori in sistemul solar. Lectiile sunt disponibile oricarui elev, pentru ca un program guvernamental doteaza fiecare elev cu o tableta.

Topul salariilor: companiile listate au facut mii de concedieri pentru a mentine lefurile

Companiile listate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) si-au redus cu 3.245 numarul angajatilor anul trecut, in vreme ce salariile au ramas aproape aceleasi din 2011. In medie, angajatul unei companii de pe Bursa a avut in 2012 un salariu brut lunar de 4.152 lei (943 euro). Media este totusi serios trasa in sus de Societatile de Investitii Financiare (SIF). Daca acestea ar fi excluse din calcul, salariul mediu brut pentru companiile listate ar fi de 3.065 lei/luna (aproape 700 euro). 40 din cele 61 de companii analizate si-au redus numarul angajatilor in 2012, in vreme ce per ansamblu salariile au inregistrat o crestere modesta, de 3,4%, care nu a putut acoperi insa nici macar rata inflatiei de anul trecut. In total, cele 61 de companii au avut 75.391 de angajati in 2012, potrivit www.wall-street.ro.

Pretul medicamentelor care se vand fara reteta a crescut cu 8%

Restantele pe care statul le are la plata medicamentelor ii afecteaza pe pacienti. Acest aspect are efecte nu doar in privinta medicamentelor compensate si gratuite, ci si a celor care se dau fara reteta. Acestea s-au scumpit cu 8% in primele trei luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2012. Preturile medicamentelor care se elibereaza fara reteta nu sunt stabilite de Ministerul Sanatatii, asa ca un producator, un distribuitor sau un farmacist poate aplica adaosul comercial pe care il doreste. In ultimii ani preturile acestor medicamente au tot crescut, iar cauza se refera la felul in care este finantat sistemul de vanzare al medicamentelor. Pentru medicamentele compensate si gratuite, statul deconteaza retetele la aproximativ un an dupa ce au fost eliberate in farmacii, avand in acest moment datorii de un miliard de lei, scrie www.manager.ro.

Adevarul de la raft: Lidl si Kaufland, supermarketurile cu cele mai mari importuri

Retelele de supermarketuri Lidl si Kaufland, care fac parte din grupul controlat de miliardarul german Dieter Schwartz, ocupa locurile 22 si 34 intr-un top al companiilor din Romania care realizeaza cele mai mari importuri, fiind astfel retailerii pe rafturile carora se regasesc cele mai multe produse aduse direct din strainatate. Lidl a urcat in acest top de pe pozitia 55 in 2011 pe locul 22 anul trecut, depasind Kauf­land (care a urcat de pe 37 pe 34). Cele doua retele au facut rocada in ciuda faptului ca vanzarile celor de la Kaufland (estimate la circa 1,5 miliarde de euro) sunt de trei ori mai mari decat rulajul estimat pentru Lidl anul trecut (450-500 mil. euro). Astfel, in timp ce importurile directe ale Kaufland reprezinta circa 10% din vanzari, ponderea importurilor in vanzarile Lidl poate fi estimata la aproximativ 40%, scrie Ziarul Financiar.

FMI recunoaste: Nu ne-am dat seama de raul pe care masurile de austeritate il vor aduce Greciei

Fondul Monetar International admite ca nu si-au dat seama de problemele pe care le-a adus cu cu sine adoptarea masurilor de austeritate in Grecia, noteaza cotidianul britanic The Guardian. Intr-o analiza comuna, derulata alaturi de celelalte doua mari organisme europene, Banca Centrala si Comisia Europeana, FMI a ajuns la concluzia ca a fost nevoie sa isi incalce regulile de baza pentru a putea oferi ajutor financiar in cazul Greciei. Mai mult, oficialii Fondului aveau indoieli serioase ca datoria tarii va deveni sustenbila, chiar si dupa prima transa a bailout-ului, acordata in mai 2010, dar au continuat sa urmeze planul de teama ca problema s-ar putea raspandi si la alte state. “Increderea in piata nu a fost restaurata, sistemul bancar si-a pierdut 30% din depozite si economia s-a gasit in fata unei recesiuni mult mai adanci decat se astepta, cu o rata a somajului extrem de mare”, se arata in raportul de analiza.

Petrolul din Irak pleaca spre China, in detrimentul SUA

O parte importanta din productia de petrol a Irakului merge catre China, potrivit unei dezvaluiri aparute in New York Times si preluata de CNN Money. Trendul dureaza deja de ceva timp, iar companiile de pretutindeni incheie contracte pentru accesul la petrolul irakian. Aproape jumatate din productia totala ajunge insa in China, o situatie care, sustin cei de la CNN, nu este neaparat rea pentru restul lumii. Controversa este ca SUA sunt cei care au platit un pret important, atat prin pierderea de vieti omenesti, dar si cu bani, ca sa mentina pacea in regiune, lucru care a dus la un val masiv de investiti si se asteapta ca productia aurului negru sa se dubleze in urmatorul deceniu. Pe de alta parte insa, cu cat este mai mult petrol pe piata globala, cu atat pretul la benzina va fi mai redus, indiferent de compania care il comercializeaza sau de cine sunt cei care il consuma. Americanii si-ar dori insa ca si restul tarilor sa depuna mai mult efort pentru sustinerea acestei cauze.

India, cel mai mare consumator de aur la nivel mondial, creste taxele pe importuri

India, cel mai mare cumparator de aur la nivel mondial, a hotarat sa mareasca taxele pe importul de lingouri, ca sa reduca din deficitul curent, care a ajuns in acest moment la un nivel record, relateaza Bloomberg. In schimb, Consiliul Mondial al Aurului prognozeaza si o cerere record pentru metalul pretios, provenita din India. Impozitul va creste de la 6 la 8%, cu o punere in aplicare imediata, in contextul in care tara triplase deja anterior taxa, fata de luna ianuarie a anului precedent. Pretul aurului, ajuns in aprilie la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, a alimentat cererea asiticilor pentru bijuterii. In India, aurul este folosit atat ca element de decor, in special la nunti si alte ceremonii, dar si ca o investitie sigura impotriva inflatiei. Numai in al doilea trimestru se asteapta ca importurile tarii sa ajunga undeva la 400 de tone din pretiosul metal, aproape jumatate din totalul importurilor facute pe tot parcursul anului trecut.

China, in fata unei bule imobiliare. Preturile la apartamente cresc fara oprire

Wang Shi, presedintele China Vanke, cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, spune ca piata proprietatilor din tara risca sa se transforme intr-o bula artificiala, transmite agentia de presa Bloomberg. Potrivit acestuia, situatia nu este una usoara, si, daca va dura, va produce pagube pe masura. Pretul la locuinte se afla intr-o continua crestere, cu toate ca in luna martie guvernul a adoptat un plan pe trei ani de zile, pentru a mai calma avantul din piata. Printre masurile luate se numara inasprirea conditiilor de cumparare si inchiriere, impunerea unei taxe pe proprietate pentru prima data in Shanghai si Chongqing, dar si restrictii de achizitionare in aproximativ 40 de orase. In ciuda reglementarilor restrictive, pretul caselor au crescut cu aproape 7% in mai, potrivit lui Shi, care a comparat si situatia oraselor fantoma, ramase parasite, fata de casele din restul zonelor, care se vand imediat din momentul in care se scot pe piata.

De ce trebuie sa ne inchidem dispozitivele electronice in avion

Se stie ca telefoanele mobile si alte gadgeturi ar putea interfera cu sistemele electronice sensibile ale aeronavelor, insa teoria a fost intotdeauna greu de dovedit. Un sondaj recent, citat de BBC, arata ca patru din zece americani nu isi inchid gadgeturile atunci cand se afla la bordul unui avion, in ciuda regulilor clare de conduita, care nu permit folosirea acestora la o altitudine mai mica de 3.000 de metri. La o inaltime mai mare, se pot folosi laptopurile si playerele de muzica, insa telefoanele trebuie sa ramana inchise. Problema este ca aceste device-uri se conecteaza la internet sau la retelele de telefonie mobila folosind undele radio, lucru care poate influenta receptionarea corecta a semnalului de zbor, ducand la erori de pilotaj care se pot dovedi destul de grave. Tabletele, e-book readerele, laptopurile si chiar consolele de joc produc acelasi efect de distorsionare, afectand radarele de la bord si restul instrumentelor de ghidaj.