Productia de petrol a Iranului, la minimul ultimilor 25 de ani. Tara care a renuntat aproape complet la importurile din acest stat
Productia de petrol a Iranului este aproape de minimul ultimilor 25 de ani, dupa ce Turcia si principalii clienti din Asia au redus importurile din statul arab pe fondul sanctiunilor economice impuse de SUA si aliatii europeni, transmite Financial Times, citat de Mediafax.
China, India, Japonia, Coreea de Sud si Turcia au importat in luna aprilie aproximativ 750.000 de barili pe zi din Iran, cu aproximativ 30% sub nivelul din martie, potrivit datelor de la autoritatile vamale.
Declinul exporturilor a continuat si in luna mai, iar mai multi oficiali din industria petroliera din Orientul Mijlociu considera ca Teheranul a decis reducerea productiei. Astfel, se estimeaza ca productia de petrol a Iranului a scazut in mai la 2,5-2,6 milioane barili pe zi, cel mai redus nivel din 1989, cand economia locala era zguduita de impactul razboiului cu Irakul, potrivit unor experti consultati de Financial Times.
Productia de petrol a Iranului a mai atins un minim in septembrie, cand Agentia Internationala pentru Energie estima ca statul arab a extras cel mai putin titei din ultimii 23 de ani.
Cea mai abrupta scadere a importurilor, cu 97% fata de aprilie 2012, a venit din partea Japoniei, care a renuntat aproape complet la petrolul iranian. India si-a redus cu 56% importurile de titei din Iran, la aproximativ 117.000 barili pe zi. Iranul a iesit astfel pentru prima data din topul celor mai mari furnizori de petrol ai Indiei.
Grupurile de asigurare-reasigurare din Europa nu mai pot oferi servicii transportorilor si rafinariilor care opereaza sau proceseaza petrol iranian, determinand multe companii sa-si restranga relatiile cu statul islamic.
Iranul s-a oferit saptamana trecuta sa asigure rafinariile indiene, insa guvernul de la New Delhi nu s-a aratat interesat de oferta.
China, Coreea de Sud si Turcia importa inca din Iran cantitati importante, dar traderii si consultantii considera ca cele trei tari vor continua sa reduca achizitiile in urmatoarele luni pentru a se proteja de impactul sanctiunilor.
La inceputul anului 2011, inainte de declansarea sanctiunilor economice impotriva Iranului, statul producea aproximativ 3,5 milioane barili pe zi de petrol si exporta 2,5 milioane baril ipe zi.
Sanctiunile au scopul de a descuraja programul nuclear al Teheranului. Statele Unite si UE considera ca statul islamic incearca sa dezvolte arme nucleare, in timp ce Teheranul sustine ca programul are ca scop aplicatii civile.