Potrivit Parchetului din Charleroi, banii proveniti din furtul de cabluri din reteaua feroviara belgiana servesc la construirea unor case somptuoase in Romania.

Un magistrat de la Parchetul din Charleroi, Philippe Dujardin, care cunoaste foarte bine problema si nu ezita sa ceara pedepse grele atunci cand suspectii sunt deferiti Tribunalului Corectional, a precizat destinatia banilor si a facut portretul clanurilor din estul Europei, in timpul ultimei audieri in cazul unui furt de cabluri.

"Ceea ce interceptam este doar ceva neinsemnat. In Romania, cartiere intregi sunt construite cu bani ai Societatii Nationale a Cailor Ferate Belgiene (SNCB). Acestea sunt zone scapate de sub controlul autoritatilor unde s-au instalat liderii unor veritabile grupari mafiote", afirma magistratul.

Guvernul belgian a luat mai multe masuri pentru a opri furturile de acest tip.

"In 2009, un ordin ministerial a interzis tranzactiile in bani lichizi la centrele de colectare a fierului vechi", continua Dujardin. "O scadere semnificativa a fost inregistrata in lunile urmatoare, dar, intre timp, ordinul a fost retras. A ramas doar cel din 2011 care ii obliga pe cumparatorii de metale sa noteze datele de identitate ale vanzatorului. Dar nu este suficient", a spus el.

Si asta pentru ca intreruperea curentului in reteaua feroviara a SNCB nu are doar consecinte financiare, ci prezinta cauza intarzierii navetistilor sau poate conduce la aparitia unor catastrofe.

"Aceasta poate deregla trecerile la nivel cu calea ferata, macazurile sau mai poate provoca aparitia curentilor vagabonzi, care pot ajunge pana la gari si sa electrocuteze oameni. Chiar si hotii isi risca viata", concluzioneaza magistratul, care este foarte hotarat sa-i urmareasca pe hotii implicati in furturi de cabluri.